Випуск новин латинською мовою півроку в ефірі Ватиканського радіо
  • Срд, 08/01/2020 - 13:04

Уже півроку в ефірі Ватиканського радіо звучить випуск новин латинською мовою "Hebdomada Papae". За його підготовку відповідає співробітник Державного секретаріату, о. Вальдемар Турек.

"Латинська мова, хоча і дуже важлива для культури і Церкви, походить з інших часів. Розмовляти на сучасні теми нею не просто", - пояснив польський священик. "Все менше і менше духовних і світських осіб знають цю мову і дійсно жменька тих, хто її щодня використовує", - додав він.

Багато років новини древньою мовою транслювало громадське радіо Фінляндії. Їх готували викладачі місцевого університету. "Ми почали створювати наш випуск саме тоді, коли вони відмовилися від цього", - зауважив о. Турек.

"Виявилося, що в Гельсінкі не вистачає викладачів і експертів латинської мови, які могли б розповісти нею про сучасні події, людей і технології. Думаю, хоча я і не впевнений, що на даний момент Ватиканське радіо - єдина в світі радіостанція, що веде мовлення латинською хоча б кілька хвилин в тиждень", - зауважив священик.