Віра означає довіритися Богові. Папа Франциск охристив 28 немовлят
  • Нед, 08/01/2017 - 16:40

«Не забувайте, що ви просили про дар віри: вашим завданням тепер є оберігати віру, спричинятися до її зростання, щоб вона була свідченням для всіх нас, також і для священиків і єпископів», – закликав Святіший Отець Франциск батьків, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 8 січня 2017 р., очолив у Сикстинській каплиці Апостольського палацу у Ватикані. З нагоди свята Господнього Хрищення, цю каплицю, стіни якої є свідком обрання Наступника святого Петра і яка, у звичайний період, є туристичним об’єктом, притягаючи відвідувачів з усього світу неповторними фресками, знову наповнив літургійний спів та голоси немовлят.

Вже вчетверте в неділю по Богоявленні Папа Франциск очолив Євхаристійне богослуження, під час якого уділив Святу Тайну Хрищення дітям, які народилися в родинах ватиканських працівників. Цей звичай, започаткований святим Іваном Павлом ІІ, підтримав також Папа Венедикт XVI та передав його своєму наступникові. Цього разу Хрищення з рук Єпископа Риму отримали 13 дівчаток та 15 хлопчиків.

Звертаючись під час проповіді до батьків, Глава Католицької Церкви підкреслив, що дар віри вимагає, аби вірою жити, ходити стежками віри та свідчити її. «Віра, – сказав він, – не обмежується лише проказуванням молитви “Вірую” в неділю під час Святої Меси. Віра означає вірувати в Того, Який є Істиною, в Бога-Отця, Який послав Свого Сина і Святого Духа, що нас оживляє. Віра означає також довіритися Богові, і цього ви повинні навчити дітей своїм прикладом, своїм життям».

Далі Святіший Отець, коментуючи вручення запаленої свічки під час звершення Хрищення, що є елементом обряду, що походить з часів первісної Церкви, підкреслив, що віра є світлом. І саме тому Хрищення в цих часах називали «просвіченням», бо «віра просвічує серце, показує речі в іншому світлі».

«Ви просили про дар віри: Церква дає віру вашим дітям через Хрищення, а перед вами – завдання дбати про її зростання, оберігати її та дбати про те, щоб вона ставала свідченням для інших. Саме в цьому суть цієї церемонії, і лише це я хотів вам сказати», – підсумував Наступник святого Петра, а коментуючи дитячий плач, зауважив, що плакав також Ісус. «Мені, – додав він, – подобається роздумувати над тим, що першою проповіддю Ісуса в стаєнці був саме плач».

А вже в суботу, 14 січня, Папа Франциск знову прийме до лона Церкви групу немовлят. Відгукнувшись на прохання однієї мами, отримане під час відвідин містечка Аматріче, що було зруйноване землетрусом 24 серпня 2016 р., Святіший Отець вирішив охристити групу немовлят, які народилися після трагедії на теренах, постраждалих від стихійного лиха. Обряд буде звершено ввечері в храмі святої Марти. Про це в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів єпископ Доменіко Помпелі, який очолює дієцезію Рієті, на території якої розташовані Аматріче та Акумолі.