Віра передається мовою любові. Папа охристив 34-ох немовлят
  • Пон, 08/01/2018 - 14:53

У неділю після урочистості Богоявління Церква латинського обряду відзначає свято Господнього Хрищення. У Ватикані склався звичай, що того дня Папа Римський служить Святу Месу в Сикстинській каплиці Апостольського Палацу, під час якої уділяє Святу Тайну Хрищення немовлятам. Зазвичай, це діти, які народилися в родинах ватиканських працівників.

Не стала винятком і неділя 7 січня 2018 року. Того дня всесвітньовідома каплиця, яка є свідком обрання Наступника святого Петра, наповнилася дитячим плачем та урочистим духом. Святіший Отець Франциск приєднав до Христової Церкви 34 немовлят. Під час короткої проповіді, сказаної експромтом без заздалегідь приготованого тексту, Папа нагадав батькам, що принести дитину до Хрищення – «це перший крок у здійсненні важливого завдання, яким є передавання віри».

«Але ми, – підкреслив проповідник, – потребуємо Святого Духа для того, щоб передавати віру. Самостійно ми не можемо це зробити. Змогти передати віру – це благодать Святого Духа. І саме для цього ви принесли своїх дітей сюди: щоб вони отримали Святого Духа, прийняли Пресвяту Тройцю, – Отця, Сина і Святого Духа, – що замешкає в їхніх серцях», – сказав Папа, поділившись далі думками про те, що передавання віри здійснюється через особливу мову тата й мами, дідуся та бабусі.

Як зауважив Святіший Отець, пізніше катехити та вчителі розвиватимуть поняття віри, даючи різні пояснення, але оте перше передавання вимагає своєрідної говірки в родині, адже «якщо вдома батьки не говорять між собою мовою любові, передавання віри не дається легко». «Не забувайте! – Закликав він. – Вашим завданням є передавати віру, а це слід робити через мову любові ваших домівок та родин».

«Також і вони мають свою говірку, до якої вартує прислухатися. Тепер вони всі мовчать, але вистачить, аби один з них подав голос, й за ним тягнеться увесь оркестр», – сказав Папа, нагадуючи про те, що Ісус радить нам бути, як вони. Отож, ми «не повинні забувати тієї мови дітей, які говорять так, як вміють, але ця мова дуже подобається Ісусові».

«Будьте у своїх молитвах простими, як вони, говоріть Ісусові те, що випливає з вашого серця, так як говорять вони, – закликав проповідник батьків. – Сьогодні вони промовлятимуть плачем, як це притаманно дітям. Говірка батьків, якою є любов, щоб передавати віру, та говірка дітей, яку батьки повинні переймати від них, аби зростати у вірі».

Завершуючи своє слово, Святіший Отець, як і щоразу, звернув увагу мамам на те, що якщо діти почнуть плакати, бо голодні, то їх слід погодувати. «Без жодного страху, погодуйте їх, бо це також – мова любові», – сказав він, розпочавши після короткої призадуми обряди Святого Таїнства.