Вірмени відзначають 350-ліття першого друкованого видання Біблії вірменською
  • Суб, 08/10/2016 - 16:19

7 вересня цього року розпочалася Міжнародна конференція, присвячена 350-літтю першого друкованого видання Біблії на вірменській мові, інформує www.blagovest-info. Конференція відбувається в столиці Вірменської апостольської церкви – Ечміадзіні.

Переклад Біблії на вірменську мову вважається одним з кращих в світі. Перша друкована Біблія вірменською мовою вийшла у світ в 1666 році завдяки зусиллям архімандрита Ечміадзинського монастиря Воскана Ереванці в вірменської друкарні Амстердаму. Книга вийшла величезним на ті часи тиражем - 5000 примірників. Два з них були видані з особливою ретельністю: вручну була зроблена палітурка, а на корінці була зображена Богоматір з Немовлям. Ці Біблії були піднесені французькому королю Людовику XIV і Папі Римському Клементу IX. Примірник, подарований французькому королю, сьогодні зберігається в Національній бібліотеці Франції.

Переклад Біблії на вірменську мову (432-435 рр.) Названий «Царицею перекладів» через те, що переклад передає Новий Завіт ясно, точно, дослівно, і в той же час відрізняється чудовим стилем. Робота триденної конференції буде проходити в будівлі Ечміадзінськоє духовної семінарії «Геворгян», а урочисте закриття форуму заплановано провести в Ошакані, де покоїться творець вірменського алфавіту, перекладач Біблії святий Месропа Маштоца, в свято Дня перекладачів - Таргманчац - 8 жовтня.