Вірменія: Папа зустрінеться з нащадками переслідуваних
  • Срд, 22/06/2016 - 14:13

Як повідомлялося раніше: 25-26 червня Папа Франциск відвідує з апостольським візитом Вірменію. Девізом візиту є: «Візит у першу християнську країну». Ця апостольська подорож Папи буде чотирнадцятою за час його правління.

У суботу, 25 червня під час візиту до Вірменії Папа Франциск зустрінеться з групою нащадків людей, які були переслідувані за часів Османської імперії в 1915 році, та які мали зустріч з Бенедиктом XV (1854-1922). Про це заявив під час прес-конференції ватиканський прес-секретар отець Федеріко Ломбарді.

Зустріч відбудеться під час візиту Папи до меморіального комплексу Цицернакаберд в Єревані, в пам'ять про геноцид над півтора мільйонами вірменами, який стався протягом 1915-1917 рр. на території нинішньої турецької держави. На 24-26 червня Святіший Отець відвідає Ечміадзін Єреван, Ґюмрі, і Хор Вирап.

Ватиканський прес-секретар, отець Федеріко Ломбарді під час прес-конференції заявив, що зустріч з нащадками жертв буде одним з найбільш зворушливих моментів візиту. Франциск покладе вінок до пам'ятника. Потім він зустрінеться з групою дітей, які покажуть Папі фотографії з часів гонінь. А після цього Понтифік переступить символічне кам'яне коло з дванадцятьма великими кам'яними плитами і наблизиться до Вічного Вогню. Під кінець Святий Отець посадить дерево в пам'ять про свій візит.

Перед тим як покинути меморіальний комплекс - Папа Франциск зустрінеться з нащадками 400 вірменських дітей, котрі були врятовані у 1915 році завдяки Папі Бенедикту XV. 

Нагадуємо: Геноцид вірмен 1915 року є першим геноцидом ХХ століття. У Туреччині внаслідок геноциду було вбито та депортовано понад півтора мільйонавірменів 1914-1922рр. Папа Бенедикт XV звертався до султана Мехмеда V у листах, де закликав припинити насильство щодо вірменського народу та проявити до нього милосердя. У Константинополі був організований притулок для вірменських сиріт, який отримав ім’я папи. Натомість 24 квітня 2015 року Вірменська Апостольська Церква причислила всі 1,5 мільйонів жертв геноциду до лику святих.