Вірні Київської архиєпархії здійснили прощу «Три Z: Стежками патріархів»
  • Пон, 23/10/2017 - 11:58

В днях 20-22 жовтня проходила проща «Три Z: Стежками патріархів», маршрут якої пролягав з Києва до Зарваниці, через села Завалів та Заздрість.

Організаторами паломництва виступили Молодіжна комісія Київської архиєпархії, в особі о. Віталія Марцинюка та спільнота Покоління Любомира. Загалом сто осіб стали учасниками цієї прощі. Серед них буди греко-католики Києва, Фастова, Вінниці, Самбора, Борислава, Завалівщини та Запоріжжя. Духівниками прощі були о. Лука Шаламай, ВС із Вінниці, та о. Андрій Боднарук із Києва.

Особливість прощі була у тому, що її маршрут пролягав до Марійного центру у Зарваниці, через місцевості, Завалів та Заздрість, з якими тісно пов’язане життя патріархів УГКЦ. Розпочали паломництво молитвою у крипті Патріаршого Собору, де спочиває тіло Блаженнішого Любомира Гузара. Опісля віряни вирушили до Тернополя, де молилися Божественну Літургію у Катедральному соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ у місті Тернополі.

Пізніше відбувся переїзд на батьківщину Блаженнішого Любомира Гузара. У Завалові прочан зустріли о. Володимир Капустяник, місцевий священик, та Володимир Чистух, історик та автор книги Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара. Ознайомившись із місцевістю паломники помолилися Молебен до Пресвятої Богородиці, де служив священик о. Дмитро Гузар, прадід Блаженнішого Любомира. В церкві віряни дізналися особливі моменти про рід Гузарів, а також оглянули чашу, яку колись парафіяни подарували о. Дмитру з нагоди його ревного п’ятдесятилітнього служіння Церкві. Після цього вирушили до могили священика, а над нею помолились Панахиду за упокій усопших родичів Любомира Гузара.

Пізніше паломники переїхали до села Заздрість, де народився та виріс Патріарх Йосиф Сліпий. Святкуючи 125-річчя з Дня народження великого українця, паломники ознайомилися з його рідним краєм, подвір’ям, та життям.

На завершення паломники переїхали до Зарваниці, де молилися до Богородиці, а також звершили нічний хід зі свічками до церкви, у якій знаходиться оригінал ікони Зарваницької Богородиці.

Завершили паломництво наступного дня у неділю. В Соборі Зарваницької Богородиці прочани просили у Цариці неба та землі миру для України та цілого світу.