«Вірність Єпископові Рима християни Східних Церков дуже часто засвідчували дорогою ціною», – Папа Франциск
  • Нед, 24/11/2013 - 17:11

Сьогодні на площі перед базилікою Святого Петра відбулася Меса з нагоди закриття Року віри в Католицькій Церкві.
 

Разом із Святішим Отцем зокрема співслужили Блаженніший Святослав (Шевчук) та єпископи Синоду УГКЦ з України та з-за кордону. У Богослужінні взяли участь інші Глави Східних Католицьких Церков, загальна кількість єпископів та священиків, які співслужили із Святішим Отцем, становила понад 1200 осіб. Розпочинаючи Месу, Папа Франциск поклонився перед реліквіарієм, в якому зберігається частина мощів св. апостола Петра, вперше виставлених для публічного почитання.

«Бажаю звернутися до тут присутніх Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Церков. Поцілунок миру, який здійсню з вами, означає, передусім, визнання Єпископа Рима для ваших спільнот, які дуже часто навіть дорогою ціною засвідчували свою вірність», – зазначив Папа Франциск у проповіді.

Окрім цього, Святіший Отець закликав сучасних християн «поставити особу Христа в центрі свого життя, визнати Його центром всякого творіння, Божого люду». «Ісус, – наголосив Святіший Отець, – проголошує тільки слово прощення, а не осудження», і Його обіцянка розбійникові на хресті «дає нам велику надію і запевнення, що Божа благодать дає нам більше, аніж ми просимо в молитві».

Додамо, що разом із Католицькою Церквою Блаженніший Святослав також проголосив 2013 рік Роком віри в УГКЦ. Освячення відновленого собору Святої Софії в Римі в жовтні минулого року було внесено у програму заходів з нагоди відкриття Року віри в Католицькій Церкві, а вшанування 50-річчя перенесення мощів св. Йосафата до собору Святого Петра у Ватикані збігається з подіями закриття заходів цього Року.

Як уже повідомлялося раніше, з нагоди вшанування цієї важливої дати в історії УГКЦ Святіший Отець уділив особливий привілей, надавши дозвіл Блаженнішому Святославу здійснити Богослужіння на головному престолі Католицької Церкви.

Департамент інформації УГКЦ