Вислужений Папа Бенедикт ХVІ повернувся до Ватикану
  • Птн, 03/05/2013 - 14:17

Святіший Отець Франциск з відкритими обіймами щиро привітав у Ватикані свого попередника, Папу-емерита Бенедикта ХVІ, який після двомісячного перебування в літній папській резиденції в Кастель Ґандольфо 2 травня 2013 року, о 16:45 римського часу, повернувся на територію Ватикану, до кляузурового, тобто затворницького монастиря «Мати Церкви» (Mater Ecclesiae), де він житиме як вислужений Папа, у тиші присвячуючи решту свого життя молитві за Церкву, за свого наступника Папу Франциска, за усі потреби людства. Як повідомив прес-центр Ватикану, Святіший Отець Франциск і Папа-емерит Бенедикт ХVІ разом помолились у каплиці монастиря «Мати Церкви».

 

На ватиканському вертолітному майданчику вислуженого Папу Бенедикта ХVІ зустріли три кардинали – Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-міста Ватикану, Тарчізіо Бертоне Державний Секретар Ватикану, та Анджело Содано, Декан Кардинальської Колегії, і три єпископи – Анджело Беччіу, заступник Державного Секретаря в загальних справах, Домінік Мамберті, Секретаря у справах стосунків з державами та Джузеппе Шіакка, Секретар Губернаторства Держави-міста Ватикану.

 

28 лютого, востаннє прощаючись з мешканцями Кастель Ґандольфо та тисячами прочан Бенедикт ХVІ назвав себе просто паломником, який розпочинає останній етап свого паломництва на цій землі, який усім своїм серцем, любов’ю, молитвами, роздумами, всіма своїми внутрішніми силами прагне трудитись на користь спільного добра і добра Церкви, добра людства.

 

23 березня в Кастель Ґандольфо відбулась перша історична зустріч між Папою-емеритом Бенедиктом ХVІ та Святішим Отцем Франциском, тепла зустріч між «братами», хвилини глибокої єдності. Протягом останніх місяців між ними відбувались телефонні розмови, як наприклад, 10 днів після вибору Папи Франциска та 19 березня, в празник Святого Йосифа, з нагоди іменин Бенедикта ХVІ.

 

Кляузуровий, тобто затворницький монастир «Мати Церкви» (Mater Ecclesiae) на території Ватикану був заснований 1992 року на бажання блаженного Папи Івана Павла ІІ саме як міжнародний центр контемплятивного життя. Кожних п’ять років у ньому змінювались спільноти контемплятивних монахинь, які посвячуються затворницькому життю в молитві та жертві за Вселенського Архиєрея й Церкву. Цей привілей мали Сестри чотирьох монаших Орденів: Клариски, Кармелітанки, Венедиктинки, а останніми були Сестри Візитки, які завершили свою духовну місію у листопаді 2012 року, після чого у приміщеннях розпочалась реконструкція та ремонт.

 

Старовинний невеликий будинок, розташований поблизу вілли «Палацціна Папи Льва ХІІІ» та вежі з 15-го сторіччя, в яких знаходиться дирекція технічної служби Ватиканського Радіо. У цьому будинку проживав директор та інші священики, які працювали у Радіо Ватикані, потім була розміщена адміністративна дирекція. Згодом він був пристосований до монастирських вимог – добудовано каплицю, з відокремленою частиною для монахинь, та бібліотеку. Монастир складався з 12 невеликих келій та окремих спільних приміщень, як їдальня, кухня. тощо, а поруч з монастирем простягнувся сад та город. Під час ремонтних робіт деякі з цих келій об’єднано, щоб змогти зручніше помістити старий великий письмовий стіл Венедикта ХVІ, бібліотеку, що нараховує кілька десятків тисяч томів, піаніно. До нового дому перевезено також інші меблі, які він вживав перед обранням на Папу, а протягом восьми років вони переховувались у ватиканському складі.

 

Після відповідних пристосувань, цей будинок, оаза контемлятивного спокою в серці Риму, оточена й захищена ватиканськими мурами, прийняла Бенедикта ХVІ. Він тричі відвідував тут монахинь та відправляв Службу Божу у цій каплиці, що є серцем монастиря, – 2005, 2006 і 2009 року. Тепер їхнє служіння молитви за Вселенського Архиєрея і Церкву взяв на себе Бенедикт ХVІ.

 

Цей невеликий і скромний будинок став його новим домом, де з ним проживатиме архиєпископ Ґеорг Ґенсвайн, Префект Папського дому, що надалі залишається особистим секретарем Бенедикта ХVІ, 4 сестри із світського інституту «Memores Domini», які дбають про потреби Бенедикта ХVІ від початку його понтифікату. Приготовано також і кімнату для рідного брата Ґеорґа, коли той приїде його відвідати.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va