Виставка про Історію Церкви у рамках «Декади місійності»
  • Суб, 07/06/2014 - 14:28

У рамках «Декади місійності» в нашій УГКЦ в івано-франківській парафії Святих Кирила і Методія, якою опікується Згромадження Воплоченого Слова, відкрилася виставка «До Світла Воскресіння крізь терни катакомб». Це мобільна колекція банерів з численною інформацією про історію Української Греко-Католицької Церкви, зокрема час підпілля та її легалізацію. Виставка підготовлена Інститутом Історії Церкви Українського Католицького Університету і в її основу лягли спогади очевидців та активістів підпілля, документи державних архівів та приватні фотографії окремих осіб. Матеріали, використані у виставці, збиралися працівниками Інституту Історії Церкви протягом 1992-2009 років, а період матеріалів виставки охоплює роки від 1939 по 1991. Виставку можна відвідати аж до неділі Всіх Святих – 15 червня 2014 року.

 Виставка має на меті поглибити загальне знання вірних Церкви про свою історію, тому що кожен вірний Церкви творить історію, стає історією. Кожен вірний Церкви, будучи її активним членом, повинен переживати за її розвиток, а це включає також і знання минулого. Псевдособор 1946 року, ліквідація Церкви, як інституції, підпільна діяльність духовенства та вірних, легалізація у 1989 році – це ті етапи, представлені на виставці, які повинні захопити відвідувача.

«Моє бажання у цій ініціативі - одне, - каже настоятель парафії Святих Кирила і Методія, о. Йосафат Бойко, ВС, - щоби наші парафіяни та гості зрозуміли суть «належності» до Церкви, вміли розрізнити «ходити до церкви» і «належати до Церкви» - тобто пасивну приналежність до Церкви і активне життя та участь у житті Церкви, як Інституції, спільноти, яка основана нашим Господом. Виставка, як один з елементів «Декади місійності», яку ми розпочали у парафії ще 25 травня, виставленням мощей Святого Івана Павла ІІ, великого Місіонера і Духівника, завершить цю декаду аж у неділю Всіх Святих».

Для більшої інформації про виставку, звертатися до о. Йосафата Бойка, ВС (098-94-88-025). Дякуємо всім працівникам Інституту Історії Церкви за їх служіння у цьому напрямку.