"Вітер На-Дії" – нагода молоді з усієї України зустрітися віч-на-віч, – о. Ростислав Пендюк
  • Втр, 08/07/2014 - 13:55

Ми хочемо розповісти сьогодні вам про подію, яка, сподіваємося, буде доброю, гарною, а також, маємо надію, – стане традиційною у Львові, – такими словами отця Ростислава Пендюка, Голови комісії у справах молоді УГКЦ, розпочалася зустріч творців Всеукраїнського з’їзду молоді "Вітер На-Дії" з пресою. Окрім голови оргкомітету з’їзду, 8 липня у антикафе "Комуна" на запитання ЗМІ відповідали Уляна Стадник, заступник начальника управління молоді, сім'ї та спорту Львівської міської ради; Іван Гаргай, координатор майстерень у рамках З’їзду та Роман Демуш, ведучий духовно-мистецької програми "Вітру На-Дії".

"Ми запропонували, щоби Львів став таким майданчиком, місцем, де молодь Церкви, молодь християнська загалом, може збиратися. У Львові відбувається безліч чудових подій, об’єднуються митці, музиканти, науковці, і ми хочемо теж запропонувати, щоби Львів став місцем єднання християнської молоді. Адже цієї молоді дуже багато по цілій Україні і поза її межами, і ця молодь теж потребує оцієї зустрічі", – розповів о. Ростислав.

"В сучасному світі інтернет немовби вириває нас із соціального життя, і ми починаємо бути такими трохи самотніми. Маючи по кілька тисяч друзів у соціальних мережах, водночас залишаємося трошки немовби на узбіччі. Ми дедалі рідше зустрічаємося віч-на-віч, дедалі рідше маємо можливість торкнутися одне одного, просто поспілкуватися, і власне цей З’їзд має стати такою доброю нагодою", – сказав голова оргкомітеру Всеукраїнського з'їзду молоді.

Уляна Стадник розповіла про події п’ятниці, 11 липня, 2-го дня З’їзду, зокрема повідомила про флеш-моб для всіх гостей "Вітру На-Дії". Також представник Львівської міської ради заявила про відкритість міста на учасників З’їзду: "Ми будемо раді бачити у Львові гостей з Півночі, зі Сходу, з Півдня, можливо з інших країн". Як згодом зазначив о. Ростислав, про майбутню участь і події заявила молодь із Києва, Дніпрепетровська, Одеси, "а з Тернополя цілий поїзд збирається їхати".

Іван Гаргай зізнався, що під час приготувань до З’їзду вивчив багато нових слів, наприклад "карлінг", "стрінг-арт". А ще відповідальний за майстерні зробив для себе багато відкриттів: "Я навіть не думав, що можна робити такі геніальні речі з нічого". Ці та інші майстерні та майданчики дозвілля гості З’їзду побачать вже в суботу, 12 липня, на Хуторівці.

Роман Демуш розповів про особливе значення музичної частини "Вітру На-Дії". За його словами, християнську радість молоді люди на З’їзді будуть висловлювати через пісні й танці. "Пісня і танець, якщо вони правильно зорганізовані, можуть стати молитвою душі. Це спосіб подяки Богові-Творцеві за ті моменти радості, які молодь буде переживати", – розповів Роман, який буде ведучим на сцені З’їзду разом із Маріанною Фірткою.

Наприкінці о. Ростислав нагадав, що у підготовці до Світового Дня Молоді, який відбудеться у Кракові в 2016 році, Папа Франциск для всіх молодих людей на 2014 рік дав гасло "Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне". "Вітер На-Дії" у відповідь на заклик Папи також взяв собі це гасло: "Ми вирішили З’їздові надати соціального виміру. На нашу духовно-мистецьку програму, де будуть виступати гурти, ми також запрошуємо соціальні організації". Як розповів Голова Комісії у справах молоді УГКЦ, на З’їзд запросили "Громадський центр соціально-активних молодіжних ініціатив", скорочено "САМІ", Центр Опіки Сиріт, центр духовної підтримки осіб з особливими потребами "Емаус", в’язничне капеланство, Спільноту Святого Егідія, "щоби заохотити молодь, спонукати, що соціальний вимір є дуже важливим, що поруч є дуже багато людей, які мають потреби, і на ці потреби кожен може відповісти – для цього не потрібні якісь надзусилля".

Марта Зозуля, молодіжний християнський сайт "ДивенСвіт"

Фото: Андріана Стахів