Війна породжує війну! «Ангел Господній» з Папою Франциском 1 вересня 2013 р.
  • Нед, 01/09/2013 - 15:31

«Сьогодні, дорогі брати й сестри, бажаю стати виразником волання, що зі зростаючою тривогою підноситься з кожного кінця землі, від кожного народу, із серця кожної людини, від єдиної великої родини, якою є людство: це – волання миру! Волання, яке наголошує: ми прагнемо мирного світу, бажаємо бути чоловіками та жінками миру, бажаємо, щоб у нашому суспільстві, позначеному поділами й конфліктами, спалахнув мир, щоб ніколи не було війни! Ніколи! Мир – надто цінний дар, який потрібно оберігати та поширювати», – цими словами Папа Франциск розпочав своє звернення перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 1 вересня 2013 р., зазначаючи, що з глибоким переживанням він слідкує за конфліктами «на цій нашій землі», але сьогодні його серце «особливо зранене» тим, що відбувається в Сирії.

«Звертаюся із сильним закликом до миру, заклику, який випливає з мого нутра! Скільки-ж то страждання і руйнувань, скільки болю принесло та приносить застосування зброї у цій змордованій країні, особливо, серед цивільного й невинного населення! Подумаймо про те, скільки дітей не зможуть побачити світла майбутнього! З особливою рішучістю засуджую застосування хімічної зброї», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що в нього перед очима й досі стоять жахливі картини минулих днів, а тому він пригадує: «Існує Божий суд та суд історії над нашими діями, від якого неможливо втекти! Ніколи застосування насильства не приведе до миру. Війна призиває війну, насильство призиває насильство!»

Папа закликав конфліктуючі сторони прислухатися до голосу свого сумління, а не закриватися в особистих інтересах, а міжнародну спільноту – невідкладно докладати всіх можливих зусиль для сприяння мирним ініціативам, що ґрунтуватимуться на діалогові та переговорах, а також забезпечити надання гуманітарної допомоги постраждалим «від цього жахливого конфлікту».

«Нехай серія старань на користь миру об’єднає всіх людей доброї волі!» – побажав Єпископ Риму, особливо звертаючись до всієї Католицької Церкви та поширюючи звершення на вірних інших конфесій та релігій, та на тих, хто не вірує, адже «мир – це благо, яке долає будь-які бар’єри, тому що є добром всього людства». «Це раз вголос повторюю: не культура протистояння, не культура конфлікту будує співжиття народів та між народами, а культура зустрічі, культура діалогу: це єдина дорога до миру», – додав він.

«Тому, браття й сестри, – вів далі Папа Франциск, – я постановив проголосити в усій Церкві наступного 7 вересня, в навечір’я свята Різдва Пречистої Діви Марії, Цариці Миру, день посту і молитви за мир у Сирії, на Близькому Сході та в усьому світі. А також запрошую приєднатися до цієї ініціативи, у спосіб, який вважатимуть найвідповіднішим, братів християн-некатоликів, визнавців інших релігій та всіх людей доброї волі».

Далі Святіший Отець повідомив: «Тут, на площі Святого Петра, 7 вересня, від 19:00 до 24:00, ми об’єднаємося в молитві та в дусі покути, щоби благати у Бога цього великого дару для улюбленого сирійського народу, та для всіх ситуацій конфліктів й насильства у світі. Людство має потребу в тому, щоб побачити жести миру й почути слова надії та миру. Прошу всі місцеві Церкви, щоб крім переживання цього дня посту, вони також організувати якесь літургійне богослуження у цьому наміренні».

Завершуючи своє звернення, Святіший Отець закликав вірних, зібраних на площі Святого Петра у Ватикані, та всіх, хто єднався з ним за допомогою сучасних засобів комунікації, просити у Пречистої Діви Марії «допомагати нам відповідати на насильство, конфлікти та на війну силою діалогу, примирення та любові. «Вона – Матір, Тож нехай допоможе нам віднайти мир. Всі ми – Її діти. Допоможи нам, Маріє, подолати і ці важкі хвилини та докладати зусилля для того, аби щодня і в кожному середовищі будувати справжню культуру зустрічі та миру. Маріє, Царице миру, молися за нас!» – сказав Папа Франциск, закликавши присутніх ще раз, спільно, повторити це молитовне прохання, а тоді розпочав проказування молитви «Ангел Господній».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va