«Війна в Україні – це війна в Європі», – Блаженніший Святослав на зустрічі CCEE з кардиналом Пароліном
  • Пон, 27/09/2021 - 20:52

У рамках Пленарної асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи відбулася зустріч з кардиналом П’єтро Пароліном, Держсекретарем Святого Престолу. У своїй промові кардинал Паролін наголосив, що побудова миру в сучасному світі є найголовнішим дипломатичним завданням Святого Престолу.

«Усвідомлюючи свою релігійну природу та вселенську місію, Святий Престол докладає всіх зусиль до побудови миру в сучасному світі, у радикальний спосіб відкидаючи війну як інструмент вирішення конфліктів між державами. Лише в дусі довіри, діалогу та солідарності між усіма, хто несе відповідальність у міжнародних відносинах, а також у щоденних побутових обставинах можна будувати справжній мир як дар прощення та примирення, дружніх та братерніх відносин, істини та любові», – наголосив кардинал Паролін у своєму слові до очільників європейських єпископатів.

Блаженніший Святослав подякував Держсекретарю Святого Престолу за «постійні дипломатичні зусилля для досягнення миру в Європі» та наголосив, що «Україна вже восьмий рік страждає від російської агресії на Сході країни і війна в Україні – це війна у Європі». Глава УГКЦ попросив очільника Святого Престолу та представників європейських єпископських конференцій і надалі допомагати Україні у її праві на відновлення справедливого миру.

У контексті розмови кардинала Пароліна про сучасну екуменічну ситуацію в Європі Блаженіший Святослав наголосив, що тема екуменізму для України має важливе життєве значення. «Сьогодні Україна є місцем протистояння між двома патріархатами. Дуже важливо, що обидві сторони цього протистояння визнають Католицьку Церкву як їхнього співрозмовника. Тому ми мусимо докласти усіх зусиль для подолання сучасної кризи у світовому православ’ї». Глава УГКЦ пригадав, що під час нещодавньої Зустрічі східних католицьких єпископів Європи в Будапешті було знову заявлено про готовність створення Missio Ecumenica Східних Католицьких Церков Європи на основі екуменічної карти CCEE, підписаної у Страсбурзі. 

Додамо, що Пленарна асамблея Ради Єпископських Конференції Європи відбувалася в Римі з 23-26 вересня. На завершення Асамблеї учасники обрали новий склад правління інституції, що вже впродовж 50 років об’єднує єпископські конференції Європи. Президентом CCEE було обрано архиєпископа Вільнюса Гінтараса Лінаса Грушаса. Кардинал Жан-Клод Голлеріх, архиєпископ Люксембургу, та єпископ Ладислав Немет, Президент Міжнародної єпископської конференції святого Кирила та Методія в Белграді, були обрані віцепрезидентами.