Війна в Україні в центрі уваги Європейського тижня в Палермо
  • Птн, 12/05/2023 - 11:35

Під час круглого столу «Свідчення з України. – Війна і мир: право народів на самовизначення. – Агресія і право на захист» виступить єпископ Ян Собіло з Харківсько-Запорізької дієцезії. У неділю – концерт Харківського театру опери і балету.

 

Тиждень духовних, культурних і суспільно-політичних заходів, щоби відзначити християнське коріння Європи. Такі завдання ставить перед собою Європейський тиждень, який від 7 до 14 травня 2023 р. вже чотирнадцятий раз відбувається в місті Палермо на італійському острові Сицилії. Особлива увага цього разу буде присвячена ситуації в Україні.

Як розповів о. Феліче Лупо, організатор та ініціатор заходу, що зродився в контексті відзначення 50-річчя Римських Угод, що дали початок європейській інтеграції, російська агресія проти України несе загрозу всім європейським народам. «Цей тиждень, зосереджений на Україні, має на меті посилення суспільної чутливості. Це важливо, бо мусимо почути, що ніхто не врятується наодинці, ніхто не повинен ізолюватися. Важливо, щоб Європейський Союз був союзом народів, а не тільки держав чи урядів. Він повинен стати знаком загальнолюдських цінностей братерства, солідарності, справедливості та миру. Повинен бути справедливим для всіх», – підкреслив священик.

Заключний концерт в рамках культурної програми, яка передбачає виступи різних хорових і оркестрових колективів, довірено колективові Харківського національного театру опери та балету під проводом Дмитра Морозова.

В рамках суспільно-політичних дискусій центральним заходом стане круглий стіл на тему «Свідчення з України. – Війна і мир: право народів на самовизначення. – Агресія і право на захист», що відбудеться 12 травня. Під час нього виступатиме, зокрема, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло. В зустрічі братимуть участь також журналісти о. Маріуш Кравєц, SSP, кореспондент польської редакції Радіо Ватикану в Україні та Джулія Черкветті, журналістка італійського часопису «Famiglia Cristiana», яка нещодавно повернулася з України.