Вийшов звіт провідного соціологічного центру США про зріст християнства у Східній Європі
  • Втр, 16/05/2017 - 17:03

Провідний соціологічний центр Pew Research (США) опублікував звіт з новими даними про стрімкий зріст християнства у Східній Європі, в якому наводиться докладна статистика щодо розвитку католицтва і православ'я в цьому регіоні, повідомляє Christianpost.

Аналітики центру констатують, що християнство в цілому в країнах центральної та східної Європи бурхливо розвивається вже чверть століття «після розпаду Радянського Союзу і падіння атеїстичних комуністичних режимів в цих країнах», як вони пояснюють причини цього явища в своєму звіті, опублікованому 10 травня.

Автори звіту підкреслюють, що «незважаючи на цілеспрямоване придушення віри і богослужбової діяльності та насадження атеїзму комуністичними режимами», нині чисельність віруючих по всьому цьому регіону стрімко зростає, і все більше людей відкрито вказують свою приналежність до тієї чи іншої християнської традиції - в основному до православ'я і римо-католицької віри.

У звіті також вказується, що, незважаючи на великі відсотки громадян, які вважають себе християнами в цьому регіоні, далеко не всі з них строго дотримуються приписів своєї релігії - оскільки, наприклад, лише 10 відсотків православних християн відвідують храми хоча б раз на тиждень. «Тим не менше, стрімке повернення і зростання релігійності в цьому регіоні, де колись панували войовничі атеїстичні режими, просто разюче - особливо в тих традиційно православних країнах, де чисельність віруючих в останні десятиліття бурхливо зросла», наголошується в звіті.

Як приклад вказується, що в 1991 році лише 37 відсотків росіян, 39 відсотків українців і 59 відсотків білорусів вважали себе православними; а в 2015 свою приналежність до православ'я вказали вже 71 відсоток росіян, 78 відсотків українців і 75 відсотків білорусів.

Католицтво сповідує більшість населення ряду країн центральної Європи на чолі з Польщею, де 87% громадян у 2015 році заявили про свою приналежність до Католицької Церкви. Примітним виключенням із загальної тенденції потужного сплеску віри є Чеська Республіка, в якій лише 21 відсоток громадян підтверджує свою приналежність до католицької віри, а 72 відсотки залишаються невіруючими. При цьому католики в цілому відвідують храми помітно частіше, ніж православні - оскільки серед них в середньому 25 відсотків відвідують храми щонайменше раз на тиждень, що в 2,5 рази більше, ніж чисельність постійних православних парафіян.

Більше 90 відсотків населення в таких країнах як Греція, Боснія, Румунія, Молдова, Вірменія та Грузія заявляє, що вірить в Бога, і в інших країнах регіону такі також в більшості - або в помітній, або в переважній. Єдиними винятками з цього правила є, як уже зазначалося, Чеська Республіка та Естонія, де лише 29 і 44 відсотків громадян, відповідно, заявляють про свою віру в Бога. При цьому щоденні молитви практикують не так вже й багато громадян країн регіону, причому лідирують в цьому відношенні молдавани, серед яких щодня молиться, за їхніми особистими твердженнями, приблизно 48 відсотків населення, а найрідше  моляться естонці та чехи - таких серед них лише 9 відсотків.

У звіті також вказується, що християни по всьому регіону продовжують дотримуватися вельми консервативних поглядів з «соціальних питань», якими американські аналітики вважають в першу чергу питання сприйняття гомосексуалізму. Виявилося, що в цілому 71 відсоток респондентів в країнах регіону вважає гомосексуальні відносини «аморальними». При цьому найбільш різко засуджують гомосексуалізм православні християни (84 відсотки), а ось в Чеській Республіці, країні світської більшості, таких лише 21 відсоток.

Православні християни також найбільш консервативні в поглядах на традиції і норми шлюбних відносин: наприклад, 42 відсотків з них вважають, що дружина повинна в усьому коритися своєму чоловікові ( «жінка нехай боїться чоловіка свого»); в той час як в країнах католицької більшості, змішаної віри і переважно невіруючого населення цю думку поділяє лише 25 відсотків громадян.

Американські аналітики порівнюють ситуацію бурхливого розквіту християнства в країнах цього регіону з нинішнім становищем християн в комуністичному Китаї, атеїстична влада якого останнім часом активно займаэться придушенням найрізноманітніших релігійних груп і вчень. Так в звіті Freedom House за березень цього року вказується, що кампанія, яка ведеться владою цієї країни з придушення релігійних меншин порушує права на свободу віросповідання приблизно 100 мільйонів громадян різних релігій - особливо католиків і протестантів, які, як стверджується, піддаються найбільш жорстоким переслідуванням в цій країні.