Військові капелани: Збройні Сили України сильні не лише зброєю, але й духом
  • Птн, 17/08/2018 - 14:30

На базі Військової академії м. Одеси тривають десятиденні курси із самозахисту і першої допомоги для військових священників-капеланів, які представляють різні релігійні конфесії і несуть духовне служіння як у зоні проведення ООС, так і у військових гарнізонах у тилу.

В урочистому відкритті взяли участь представники Військової академії, Центру МПЗ ЗС України, Синодальне управління військового духовенства УПЦ КП, Департамент військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ та представники протестантських Церков.

Метою цих курсів є підготовка священнослужителів для роботи з особовим складом, на передній лінії і в пунктах постійної дислокації.

Перед початком занять другого базового курсу підготовки військових священиків (капеланів) було проведено святковий молебень з нагоди дня мучеників Маковейських.

Під час навчального курсу військові священики отримують знання з психологічної підготовки під керівництвом досвідченого психолога Центру морально-психологічного забезпечення ЗС України Наталії Степук. Штатні військові священики отримають як теоретичні знання, так і мають змогу практично відпрацювати ситуативні завдання під час занять.

Керівник відділу взаємодії з військовими капеланами Центру морально-психологічного забезпечення ЗС України Олександр Ковтач зазначив, що в українське військо на посади військових священників (капеланів) запросили священнослужителів – людей, які мають відповідну богословську освіту та служіння. А щоб поповнити їхній багаж знань військовими аспектами – організували курси із самозахисту та першої допомоги. Після їхнього завершення військові священики отримають сертифікати і повернуться до своїх підрозділів.

Старший офіцер відділу по роботі з особовим складом Військової Академії м. Одеси Сергій Небесний зауважив, що з початком агресії РФ проти України військове капеланство показало свою значимість для військовослужбовців, адже були священики, які були на передній лінії та довели, що армія сильна не лише зброєю, але й духом.

Із 2017 року в усіх бойових частинах і підрозділах ЗС України були введені посади військових капеланів.
Військові капелани є в більшості армій світу. Україна вивчила досвід Канади, Німеччини, Польщі, Великої Британії та США, втім, жодної моделі копіювати не буде, – зазначають гості Військової академії.

Отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ вважає, що діяльність інституту військового капеланства в Україні мала б бути прописана у законі, що чітко визначав би статус духовних наставників на фронті й тилу, і враховував усі нюанси присутності священників на передовій та в зоні ООС /Операція об’єднаних сил / Joint Forces Operation.

Проект цього закону, його положення та етапи втілення, а також питання організації навчання військових капеланів вже обговорювали на Раді у справах душпастирської опіки при Міністерство оборони України.

Прийняття закону «Про військове капеланство» представники різних Церков, що входять до Ради Душпастирської опіки, очікують на початку 2019 року.

www.kyrios.org.ua