Візит церковного пропагандиста в США не знайшов розуміння. Митрополит Іларіон (Алфєєв) привіз в Америку дух агресії, який панує в Росії
  • Птн, 14/11/2014 - 10:27

В першу декаду листопада з пропагандистським візитом США відвідав видатний єрарх РПЦМосковського патріархату, який мав колись репутацію людини з оксфордською освітою, митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв). І самим цим фактом він дуже здивував громадськість. Багато хто був упевнений, що в'їзна віза громадянину РФ Алфеєву, закрита. Проблема, щоправда, в тому, що у Іларіона дипломатичний паспорт, а для власників такого документа віза не потрібна.

Активне розпалювання релігійної ворожнечі на тлі подій в Україні взагалі-то має бути оцінено в Америці адекватно - забороною на в'їзд. Нагадаю, якщо хто забув: митрополит Іларіон звинувачував Українську Греко-Католицьку Церкву в підбурюванні до громадянської війни в Україні. Причому один раз робив він це на великому зібранні в Римі прямо в присутності Папи. Зрозуміло, дісталося від Іларіона і українським "розкольникам", і тим простим українцям, які хочуть жити в просторі європейської культури.

Мета нинішнього візиту голови ВЗЦЗ МП в США була кособоко завуальована дружньою зустріччю з північно-американськими англіканами і відвідуванням Форуму християнських лідерів Америки в місті Шарлотта. І ті, й інші потрібні сьогодні РПЦ МП, що йде в фарватері войовничої путінської політики, як зайцю п'ята нога. Навряд чи доречною була згадка на сайті митрополита Іларіона візиту в англіканську семінарію Нашота Хаус Святішого Тихона (Бєлавіна), коли він був  Американським архиєпископом на початку минулого століття - інші часи і зовсім інші обставини. Учасники Форуму християнських лідерів Америки досі розводять руками, коли їм задають питання, чи готові вони до глобальної священної війни християнських консерваторів проти лібералів, про яку проповідував гість з Москви.

Головне "послання", з яким приїхав Іларіон, було озвучено ним в стінах Свято-Володимирської семінарії, яка знаходиться у віданні автокефальної Православної Церкви в Америці (ПЦА). У залі при цьому був присутній предстоятель ПЦА Архиєпископ Вашингтонський і Митрополит всія Америки і Канади Тихон, канцлер ПЦА, а також гості та ректорат семінарії. Доповідь була присвячена співвідношенню Першості та Соборності в Церкві. Іншими словами, критиці католиків і протиставлення їм православних. Доповідач змусив аудиторію насторожитися вже на першій хвилині свого виступу.

Дивлячись прямо на першоєрарха ПЦА Митрополита Тихона, Іларіон виголосив: «В результаті сформованої ситуації єрархи і богослови Православної Церкви в Америці не беруть участі ні в православно-католицькому діалозі, ні в підготовці до Всеправославного Собору». Типу, знайте своє місце, адже це ми, Московська патріархія, - реальні члени Пентархії, вирішуємо реальні проблеми.

Далі митрополит Іларіон зачитав кимось непогано написану доповідь, яка в стінах цієї семінарії може бути розцінена як добротна курсова робота. Занадто часті згадки Равеннського документу, 34-го Апостольського правила, "тринітарної моделі" розтягнули думку доповідача занадто сильно. Але зал було не приспати - він напружено чекав відповіді на запитання, навіщо ж путінський уряд спорядив сей "гуманітарний конвой", і чекав його в заключних акордах лекції автора "Різдвяної ораторії".

І ось, під завісу, в міркуваннях про майбутній Всеправославний Собор, прозвучала така фраза: «Консенсус підготує грунт для вирішення болючого питання про автокефалію Православної Церкви в Америці». Дійсно, питання про автокефалію ПЦА - болюче. І особливо це «приємно» було почути від постійного члена Священного Синоду Церкви-матері, причому в тому контексті, що майбутній Всеправославний Собор розробить, нарешті, і правила скасування автокефалії. Ні, головне, звичайно, що Собор затвердить правила дарування сього святійшого права, але скасування теж важливо. Адже якщо ПЦА в умовах нинішніх "російсько-американських відносин" поведеться неправильно, то РПЦ МП доведеться досягати консенсусу з греками, які не визнають автокефалії ПЦА.

Ще раз Іларіон розповів присутнім, що надання та відкликання Томоса про автокефалію здійснюватимуться за згодою всіх предстоятелів автокефальних Церков.

Про скасування автокефалії, навіть чисто гіпотетичне, ще ніхто собі не дозволяв міркувати в семінарії, де незримо присутній дух батька-засновника автокфаліі ПЦА Олександра Шмемана. Іларіону вдалося створити прецедент, хоча оплесків він цим не зірвав. До речі, про о. Олександра в своїй промові високий гість згадав (правила гри знає), але в іншому контексті.

Про Україну не було згадано жодного разу. Ну, не прямим же текстом озвучувати: кому треба - зрозуміють. Не дарма ж він зробив натяк на святійший механізм «дарувати-відняти».

Навіщо після цієї промови з митрополитом Іларіоном (Алфеєвим) зустрічався предстоятель ПЦА, я не розумію. Мабуть, не сприйняв промову у всій її повноті, а протокол зустрічей вже був розписаний заздалегідь. Ну, що ж - нинішній курс керівництва ПЦА - «жити мирно з усіма» - не найгірший. Але хочеться вірити, що все-таки до певної межі.

Великою помилкою організаторів цієї поїздки була ідея зустрічі митрополита Іларіона з відомим релігійним шоуменом 96-річним Біллі Гремом і його сином. Демонстрація близького знайомства з ними митрополита Іларіона і нагадування про колишні візити в СРСР кидає тінь на всю РПЦ МП в цілому.

На закінчення добрим словом пом'янемо служіння митрополитом літургії в патріаршому соборі святого Миколая в Манхеттені спільно з новим настоятелем, єпископом Наро-Фомінським Іоанном, який після колишніх двох керуючих патріаршими парафіями в США сприймається православними юрисдикціями Америки як «подарунок згори», і панахиду на могилі російського композитора Сергія Рахманінова в околицях Нью-Йорка.

Світлана Вайс, Нью-Йорк