Візит Папи до Угорщини: серед тем – єдність Європи і трагедія війни в Україні
  • Втр, 25/04/2023 - 15:06

За словами речника Апостольської Столиці, під час візиту Папи в країну, що має спільний кордон з Україною, можемо очікувати слів Святішого Отця про біль, породжений війною, та про шукання миру. Перебування у центральній Європі стане нагодою промовити до всіх європейців.

 

Наступної п’ятниці, 28 квітня 2023 р., Папа Франциск вирушить із триденним візитом в Угорщину. Ця вже 41-ша з черги Апостольська подорож цього понтифікату зродилася як виконання обіцянки, даної під час короткотривалого перебування в Будапешті 12 вересня 2021 р., де Святіший Отець очолив Святу Месу з нагоди завершення 52-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу. Тоді Папа, який перед богослужінням провів зустрічі з представниками влади та провідниками християнських конфесій і релігій, пообіцяв місцевій Церкві і народові окремий візит, присвячений саме їм.

Протягом трьох днів перебування Святішого Отця в Будапешті програмою візиту передбачено десять прилюдних і приватних зустрічей. Це розмови з представниками влади, промова до політичних і громадських лідерів країни, зустріч з бідними і біженцями, зокрема, з України, з хворими дітьми, з молоддю та представниками світу науки та культури. Папа також матиме традиційну бесіду зі співбратами-єзуїтами, здійснить приватний візит до місцевої греко-католицької громади та очолить велелюдне Євхаристійне богослужіння.

Святіший Отець виголосить шість промов, усі італійською мовою. У центрі уваги – теми єдності Європи, майбутнє молоді, екуменічний діалог, підбадьорення для місцевої Церкви, яка пережила періоди переслідувань, як також трагедія війни в Україні, пам’ятаючи про те, що Угорщина поділяє з Україною 135 кілометрів кордону. Кордону, який від початку широкомасштабного вторгнення перетнуло понад мільйон біженців. Більшість – транзитом у інші країни, але кількадесят тисяч залишилися в країні.

«Ми будемо всього кількасот кілометрів від кордону з Україною. Без сумніву можемо очікувати слів Папи про біль, породжений цією війною, та про шукання миру», – підкреслив Маттео Бруні, Директор Ватиканського пресцентру, представляючи подорож акредитованим журналістам. За його словами, під час візиту до центральної Європи годі не думати про заклики, які стосуватимуться Європейського Союзу та всієї Європи. Через угорців, як зазначив речник Апостольської Столиці, Святіший Отець промовить «до всієї Європи, що народилася із захопленого будування спільноти народів, що, можливо, ослабло з бігом часу, ставлячи запитання про роль Європи та європейців у цьому періоді в політичній, але також у соціальній і культурній сферах».