Візит Папи на острів Лампедуза (відео)
  • Пон, 08/07/2013 - 15:09

Франциск їде на острів Лампедуза, щоб оплакувати померлих, - сказав особистий секретар Папи, о. прелат Альфред Шуереб. Присутність Папи, на його думку, є жестом, який демонструє, що окрім італійської Півночі, де живуть багаті, відкрито витрачаючи багатства, є також і Південь, куди прибувають емігранти, покинувши все, щоб знайти щастя, але зустрічають смерть. Ця поїздка,  організована в "останню хвилину", стане першим офіційним візитом Франциска. Цікаво, що про своє рішення відвідати Лампедуза Понтифік повідомив безпосередньо місцевого архиєпископ Франческо Монтенегра, не користуючись каналами держсекретаріату. А в програмі візиту не вказані зустрічі з державними органами або італійськоюї єпископською конференцією. Святіший Отець відвідає Лампедуза 8 липня. Він зустрінеться з африканськими біженцями і відправить св. Літургію.

Папа хоче нагадати світові, що так багато африканців - жертв війни та нелегальних емігрантів - загинули в Середземному морі, намагаючись дістатися до Європи через Лампедуза. Це значний жест, який повинен мобілізувати місцеві та міжнародні інститути, байдужі до цих морських трагедій, прокоментував візит Папи кардинал Антоніо Марія Вельо, голова Папської ради душпастирства емігрантів і подорожуючих.

Всього два місяці тому, Папа закликав уряди, законодавців і міжнародні співтовариства до поліпшення становища біженців, шляхом прийняття ефективних ініціатив, спрямованих на забезпечення захисту їх гідності, поліпшення якості їх життя і протистояння сучасним формам переслідування, утисків і рабства.

Ідея відвідати острів Лампедуза у Франциска виникла після новини про недавню чергову катастрофу  корабля з емігрантами. Вибір острова в якості першої подорожі понтифікату говорить більше, ніж будь-які слова, написала Ватиканська "L'Osservatore Romano".

Настоятель острова в інтерв'ю агентству "SIR" висловив радість місцевого співтовариства папським візитом. "Мрія здійснилася", - сказав о. Стефано Настазе. Він повідомив, що стадіон, на якому відбудеться молебень з папою, може вмістити від 5 до 10 тис. чоловік. Архиєпископ Монтенегра у свою чергу зазначив, що візит Святішого Отця на острів Лампедуза допоможе місцевим жителям "прочитати історію очима Бога".

Святіший Отець зустрівся на острові Лампедуза з емігрантами

Святіший Отець подякував емігрантам за прийом і запросив їх молитися один за одного. Зустріч Папи з біженцями відбулася в порту острова 8 липня 2013, відразу після його прибуття. Зібрані на пірсі вихідці з Африки та Близького Сходу подякували Святішому Отцеві за його візит і повідомили, що покинули свої країни з 2-ох причин: політичної та економічної. Щоб потрапити на Лампедуза, вони пройшли довгий шлях, через подолання різних перешкод і страждання. Емігранти попросили Франциска допомогти достукатися до міжнародного співтовариства, щоб воно вийшло на допомогу у вирішенні їхніх складній ситуації. Вони розповіли про обмеження, які змушені терпіти в Італії, і висловили надію, що зможуть переселитися в інші європейські країни в пошуку кращого майбутнього.

Невеликий італійський острів у Середземному морі в 2000-і роки перетворився на перевалочний пункт для емігрантів з Африки, які регулярно прибувають на острів Лампедуза в переповнених човнах і шлюпках в надії переселитися до Італії і почати там нове життя. Багато з них гине під час таких подорожей. На острові побудовані спеціальні табори для емігрантів, в яких їм надається медична допомога, тимчасове житло, їжа. Нова хвиля переселенців з країн Північної Африки хлинула на Лампедуза після так званої "арабської весни" 2011 року.

Франциск: хто відповідальний за смерті емігрантів?

8 липня 2013 Папа Франциск очолив на стадіоні італійського острова Лампедуза св. Літургію за участю тисяч місцевих жителів і емігрантів, які прибули сюди в основному з Африки. Саме до їхшіх трагедій  звернувся під час своєї проповіді Папа. Багато з них загинули в морі, на човнах, які замість того, щоб привести їх до надії, проклали дорогу до смерті, з гіркотою зазначив Папа. Франциск подякував місцевим жителям, волонтерам і силам безпеки, які демонструють свою увагу до емігрантів, і запевнив останніх, що Церква разом з ними в пошуку більш гідного життя для них і їхніх сімей.

Папа послався на біблійний фрагмент, де Бог шукає Адама після первородного гріха. "Адаме, де ти?", - це перше питання, яке Бог ставить людині після гріха, нагадав Папа. "Де ти?", - це питання Він скеровує до дезорієнтованої людини, яка втратила місце у всесвіті, так як повірила, що стане сильнішою, буде домінувати над усім, стане Богом. Саме після гріха була порушена гармонія: людина помиляється, і це відбивається на стосунках з іншими, які більше не брати, яких треба любити, а просто інші, які втручаються в моє життя, мій добробут, зауважив Папа і додав, що Бог скеровує і друге питання : "Каїне, де твій брат?". "Мрія про те, щоб бути сильним, щоб бути настільки ж великим, як Бог, або, точніше, бути Богом, призводить до ланцюга помилок, ланцюга смертей, призводить до пролиття крові брата!", - зазначив Святіший Отець.

Ці два питання, на думку Папи, звучать і сьогодні з такою ж силою. Сьогоднішня людина дезорієнтована, уважніша до світу, в якому живе, не піклується про нього, людина не підніметься  сьогодні навіть турбуватися про тих, хто поруч з нею. Така дезорієнтація призводить до трагедій Адама і Каїна. "Наші брати і сестри намагалися вийти зі складної ситуації, щоб знайти трохи спокою і миру, в пошуку кращого місця для себе і своїх сімей, але були вбиті", - сказав Папа і запросив бути солідарними з емігрантами, розуміти і приймати їх.

Хто несе відповідальність за кров убитих емігрантів? - Запитав Франциск і зазначив, що кожен відповідає сьогодні: "Це не я!". Папа назвав це "глобальною байдужістю". "Ми вже звикли до страждань інших, вони нас не хвилюють, а не турбують, це не наша справа!", - зазначив Папа і додав, що "глобалізація байдужості робить усіх нас безіменними  і безликими перед відповідальністю. Папа закликав просити Бога, стерти те, що залишилося в наших серцях від Ірода, просити про милосердя, щоб знищити байдужість і жорстокість у світі. Папа вибачився "за байдужість багатьох братів і сестер", тих, хто "закривається в своєму власному благополуччі, що приводить до знечулення сердець" і тих, хто "своїми рішеннями по всьому світу створили ситуації, які призводять до таких трагедій", які трапляються на острові Лампедуза.

Франциск, єпископи і священики були одягнені під час св. Літургії  в літургійний одяг фіолетового кольору, який застосовується під час похоронних богослужінь, щоб підкреслити болісний характер літургії.

Подорож Папи на острів триватиме 5 годин. Він прилетів сюди з римського аеропорту "Чампіно" близько 9.15, після чого автомобілем вирушив в порт "Cala Pisana" звідки відправився на кораблі у порт Лампедузи. Його супроводжували рибалки, а Святіший Отець кинув у воду вінок в пам'ять про тих, хто віддав свої життя в морі.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va