Візит Святішого Отця до Музею окупації та визвольних змагань у Вільнюсі
  • Нед, 23/09/2018 - 20:45

Завершенням офіційної частини візиту Папи Франциска до Литви стали приватні відвідини Музею окупації та визвольних змагань у Вільнюсі та вшанування жертв тоталітарних режимів

Другий день Апостольської подорожі Папи Франциска до країн Балтії (неділя, 23 вересня 2018 р.) завершився вшануванням жертв тоталітарних режимів. Після зустрічі з духовенством, чернецтвом і семінаристами Литви, що відбулася в катедральному соборі Каунаса, він вирушив до Вільнюса, де в дорозі до Музею окупації та визвольних змагань зупинився біля монумента жертвам вільнюського ґетто.

75-та річниця знищення вільнюського ґетто

Главу Католицької Церкви зустріла Президент Литви Далія Ґрібаускайте. Святіший Отець поклав біля пам’ятника букет жовтих троянд і провів кілька хвилин у мовчазній молитві. Подія не передбачала окремих промов та вітань.

Згадане вшанування відбулося в День жертв геноциду євреїв, який у Литві відзначається саме 23 вересня на згадку про закриття (23 вересня 1943 р.) ґетто у Вільнюсі, що було одним з найбільших в Європі, та знищення його мешканців нацистами.

Музей окупації та визвольних змагань

Кількасот метрів від Катедральної площі у Вільнюсі розташована будівля, яка є свідком сумної і трагічної пам’яті народу. В будинку, що був споруджений як трибунал в часах Російської імперії, згодом розмістилося НКВД, протягом років нацистської окупації – тюрма гестапо, а після 1944 року – тюрма МДБ та КДБ Радянського Союзу. Після відновлення незалежності тут розташовані інституції, що досліджують історію визвольних змагань.

Папу зустрів директор музею. Беручи до уваги приватний характер візиту, відвідувачі увійшли до музею через боковий вхід. Святішого Отця супроводжував вільнюський архиєпископ та інший єпископ, що пережив переслідування. Єпископ Риму відвідав кілька колишніх в’язничних камер, кімнату розстрілів та запалив свічку на пам’ять про загиблих і катованих в цих стінах.

Молитва біля пам’ятника жертвам окупації та полеглим за свободу

Після відвідин меморіалу Папа прибув до розташованого поблизу пам’ятника жертвам окупації та полеглим за свободу. Єпископ, що пережив переслідування та нащадки депортованих вручили йому букет квітів, які він поклав біля пам’ятника, після короткого молитовного зосередження, Глава Католицької Церкви проказав молитву, спеціально укладену з цієї нагоди.

Поблагословивши присутніх, Святіший Отець від’їхав до Апостольської нунціатури, де після вечері зустрівся з єзуїтами, які служать в країнах Балтії.