Візит у Сан-Джованні-Ротондо Папа Франциск розпочав зустріччю з онкохворими дітьми
  • Суб, 17/03/2018 - 18:13

Візит у Сан-Джованні-Ротондо Папа Франциск розпочав зустріччю з онкохворими дітьми в лікарні  «Дім полегшення страждань». Потім у санктуарії Пресвятої Марії Благодатей вшанував мощі святого о. Піо і на площі перед новим санктуарієм відслужив Святу Месу для понад 30 тисяч вірних.

«Дім полегшення страждань» – це великий лікарняний комплекс, споруджений стараннями святого Отця Піо. Отець Піо розпочав втілювати цю свою ідею 1925 року, підтримуючи відкриття в селищі невеличкої лікарні, що була розміщена в колишньому монастирі Сестер Кларисок і мала назву «Лікарня Святого Франциска». Там було кілька лікарняних ліжок і навіть операційний зал, але лікарня не розвивалась через відсутність зацікавлених осіб, від яких залежала її діяльність. Поступово вона почала занепадати, а землетрус, що стався 1938 року, призвів до її остаточного закриття.

На той час Отець Піо вже опрацьовував ідею, яку плекав від початку свого священичого служіння, покладаючись на допомогу своїх духовних дітей. Уже 1939 року він обговорював з ними питання створення лікарні, а 1940 року створено комітет, який зайнявся втіленням в життя ідеї отця Піо – спорудження нової лікарні, де хворі знайдуть не тільки медичну допомогу й полегшення фізичних страждань, але й зцілення душ. Він назвав цю лікарню саме словом «Дім», бо його задумом було, аби недужі почували себе там, як удома, і щоб цей осідок був справді місцем полегшення страждань, за допомогою молитви і медичних знань. Цей задум вдалось здійснити завдяки щедрості численних вірних. 1947 року розпочалось спорудження лікарняного комплексу, «Дому полегшення страждань», який був відкритий 1956 року.

З невеликого селища Сан-Джованні-Ротондо стало містечком, відомим в усьому світі. Дев’ятиповерховий «Дім полегшення страждань» має 900 лікарняних ліжок, а шестиповерхова поліклініка щороку приймає понад мільйон хворих, серед яких і біженці та мігранти з усього світу, як також діти, поранені внаслідок воєнних дій у різних частинах світу.

З площі перед лікарнею Святіший Отець привітав та поблагословив хворих, а опісля на третьому поверсі поліклініки зустрінувся з сорока маленькими пацієнтами Педіатричного Онкологічно-Гематологічного відділення. Недужі діточки приготували для Папи малюнки, листи, плакати, але, перш усього, відкрили йому свої серця. Тут можна було відчути не тільки страждання, але й любов та дбайливість лікарів і медичного персоналу, що поєднані із щоденною молитвою за своїх маленьких пацієнтів.

Ця зустріч була надзвичайно хвилюючою – Папа Франциск пригортав діточок, благословив, терпеливо робив з ними селфі, підписувався на дитячих футболках. Також і багато батьків шукали підтримки в обіймах Святішого Отця. Особливо зворушливою була розмова з однією жінкою-біженкою з Африки, яка прибула до Італії разом з маленькою хворою дитиною. Вона дякувала Папі за його невтомне дбання про убогих, відкинених і страждаючих.

У санктуарії Пресвятої Марії Благодатей Його Святість вшанував мощі святого о. Піо, помолившись перед скляною урною, в якій вони зберігаються, та поклавши на неї червону столу (елемент літургійного одягу в римо-католицькій Церкві, відповідником якого у греко-католицькій Церкві є єпитрахиль), як символ героїчного служіння Отця Піо в сповідальниці.

З цієї нагоди в храмі виставлено хрест, при якому святий о. Піо отримав стигми. Папа декілька хвилин молився перед цим хрестом, і, тримаючи долоню на пробитих цвяхом ногах Ісуса, поцілував розп’яття. Святіший Отець уже вшановував мощі святого о. Піо в базиліці святого Петра у Ватикані в лютому 2016 року, з нагоди Ювілейного Року Милосердя.

Його Святість привітався з місцевою капуцинською спільнотою, зокрема з хворими, та помолився в келії, в якій мешкав святий о. Піо.

Санктуарій Пресвятої Марії Благодатей був споруджений 1959 року зусиллями Отця Піо. До відкриття нового санктуарію цей храм щороку збирав тисячі паломників з усього світу. В крипті санктуарію понад сорок  років зберігались мощі святого о. Піо, які тепер перенесені до нового санктуарію, розташованого поруч. Спорудження цього величного храму, прикрашеного мозаїками, виконаними за проектом і керівництвом о. Марка Івана Рупніка, ТІ, його працівниками з ательє сакрального мистецтва римського Центру «Еціо Алетті», у здійсненні яких брав участь також і о. Євген Андрухів з України, тривало понад десять років. Він майже повністю оплачений пожертвами прочан.

Завершенням прощі Папи Франциска до святого о. Піо з П’єтрельчіни стала Свята Меса на площі перед новим санктуарієм.