Вклад Церкви у подолання нерівності в сфері охорони здоров’я
  • Срд, 15/11/2017 - 16:46

Здоров’я, доступ до належного лікування та медичного обслуговування – це фундаментальне право кожної людини. Таке переконання спонукало Дикастерію служіння цілісному людському розвиткові та Міжнародну Конфедерацію Католицьких Медичних Установ (C.I.I.S.A.C.) провести міжнародну конференцію під назвою «Як долати глобальні нерівності у сфері охорони здоров’я», що відбуватиметься у Ватикані від 16 до 18 листопада 2017 р.

Монсеньйор Чарльз Намуґера, представник Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, розповів про подію під час брифінгу, що відбувся у Ватиканському прес-центрі в понеділок, 13 листопада. Він зазначив, що метою конференції є привернути увагу відповідальних за охорону здоров’я, включаючи Церкву, міжнародне співтовариство, уряди, неурядові організації та волонтерів. «Існують надзвичайні ситуації, – зазначив він, – що завжди торкаються найуразливіших груп населення: убогих, біженців, мігрантів. Цим всім категоріям необхідно гарантувати доступ до медичного обслуговування».

В заході візьмуть участь понад 500 спеціалістів із 66 країн світу. Під час відкриття конференції до них звернеться з промовою Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін.

Деякі доповідачі мають на меті продемонструвати, що робить Церква для того, аби забезпечити доступ до медичних послуг в різних країнах. «У багатьох частинах світу, – зазначив Монсеньйор Намуґера, – Церква має понад 100 тисяч закладів охорони здоров'я: більшість з них розташовані в сільській місцевості, у важкодоступних місцях, де люди мають дуже низький дохід і часто не можуть оплатити медичні послуги, яких вони потребують». За його словами, проблема нерівності в галузі охорони здоров'я, особливо стосується країн, що розвиваються: існують різні ситуації, в залежності від населення, однак, завжди йдеться про людей у сільській місцевості і, насамперед, жителів Африки, Азії та Латинської Америки.

В рамках конференції відбудеться зустріч, присвячена антиретровірусним терапіям ВІЛ-інфікованих дітей.

Передбачені також виступи кардинала Маріо Дзенарі, Апостольського Нунція в Сирії, який розповість учасникам конференції про діяльність Церкви у сфері охорони здоров’я в цій країні; та кардинала Луіса Антоніо Таґле, Архиєпископа Маніли та Директора «Caritas Internationalis», що матиме доповідь про діяльність цієї міжнародної організації в згаданій сфері.