Вл. Василь Тучапець: Розвиток нашої Церкви на Сході України сьогодні як ніколи має велику перспективу
  • Чтв, 06/07/2017 - 09:55

Екзарх Харківський владика Василь Тучапець поділився з семінаристам своїм досвідом служіння на теренах Східної України і розповів про особливості душпастирства у Харківському екзархаті під час спецкурсу ПМВ з місійного служіння, який цього року відбувається в Івано-Франківську.

“Харківський екзархат – наймолодший в нашій Церкві і найменший за чисельністю. Але має дуже великий потенціал. 3 роки перебуваючи у Харкові я бачу, які великі можливості наша Церква має на Сході України”, - зазначив владика Василь.

Він зауважив, що Харківський екзархат був створений у 2014 р. внаслідок поділу колишнього Донецько-Харківського екзархату, який охоплював 7 областей. Нині Харківський екзархат включає три області: Харківську, Сумську і Полтавську.

Єпископ розповів, що в екзархаті служать 14 священиків і 2 диякона. Зареєстрована 21 громада, планують незабаром відкрити ще 9.

“Харків - велике місто, індустріальний центр. Специфіка служіння там інша. У великих містах багато людей неохрещених, але які перебувають у пошуках Бога. І вони йдуть до того, хто їм покаже Бога, - підкреслив Екзарх Харківський. - Щоб активізувати присутність УГКЦ і запрезентувати себе людям ми вирішили проводити кожного літа “Канікули з Богом” у кожній нашій громаді. 20-30 дітей у кожному такому таборі присутні. Це також один з засобів катехизації і приведення людей до Церкви”.

Владика наголосив на важливості праці сестер, які оживляють парафію і катехизують людей.

“Також важливий напрямок діяльності – “Карітас”. У Харкові багато вимушених переселенців. “Карітас” активно допомагає. Багато нових парафіян дізналися про нашу Церкву саме завдяки “Карітасу”, - відзначив владика Василь.

Він зауважив, що потреба у священиках в екзархаті дуже велика. “Важливо, щоби священик був готовий прийти майже на порожнє місце. Бо якщо громада новостворена – доведеться все починати з нуля. Але хто хоче піти служити – підтримка вам гарантована. На мені як на єпископові лежить обов’язок найперше забезпечити священика житлом і місцем служіння”, - сказав Екзарх Харківський.

Владика Василь також відзначив, шо останні події на Сході України змінили ставлення людей до УГКЦ. “Люди хочуть прийти до української церкви. Тому розвиток нашої Церкви на Сході сьогодні як ніколи має велику перспективу. Але дуже багато буде залежати від праці священика”, - наголосив єпископ.

Крім того, відзначив владика, суттєво змінилося і ставлення місцевої влади до УГКЦ. Якщо до 2014 року Церкві не давали можливості розвиватися, і будівництво кафедрального храму, розпочате у 2003 році, було фактичне заморожене, то тепер перешкод для УГКЦ з боку місцевої влади немає. І вже цього місяця, у липні, відзначив владика Василь, відбудеться освячення нижнього храму кафедрального собору УГКЦ у Харкові.
Цього року практичний спецкурс ПМВ з місійного служіння для семінаристів відбувається в Івано-Франківській Духовній Семінарії ім. Св. Свящ. Йосафата з 3 по 9 липня.