Вл. Венедикт (Алексійчук): Мир – це прикмета Бога. Якщо ми перебуваємо в мирі – ми перебуваємо у Бозі
  • Суб, 25/06/2016 - 10:47

У священничому житті важливо зростати духовно. Якщо ми самі не досвідчимо Бога - ми не можемо розповісти про це людям. Про це заявив єпископ-помічник Львівський владика Венедикт Алексійчук, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року ПМВ проводить у Брюховичах.

Говорячи про духовне життя священика-місіонера, владика відзначив, що для духовного життя священика важлива “апатея”– “це значить перебувати в Бозі, не давати, щоби хтось чи хтось керувало тобою”.

Єпископ-помічник Львівський зауважив, що навіть у кризових ситуаціях і труднощах не треба занепадати духом. І наголосив, що дуже важливо побачити за всім Бога. “Мир – це є прикмета Бога. Якщо ми перебуваємо в мирі – ми перебуваємо у Бозі”, - підкреслив владика Венедикт.

Він відзначив, що у духовному житті дуже часто говориться про аскези - тягарі, спокути, пости. “На моє особисте переконання, найважливіша аскеза - не та, яку ти собі обрав - поклони робити, щось їсти чи не їсти, - а прийняти життя, яке тебе дає Бог, прийняти людей, прийняти обставини, зрозуміти, що за цими обставинами стоїть Бог, який є режисером нашого життя. Бог дає все нам з єдиною метою -освячувати нас. Бо Бог є любов. Головне - чинити Божу волю”, - сказав владика Венедикт.

Єпископ закликав майбутніх священників приділяти належну увагу духовному життю. “Важливо практикувати духовну уважність до Бога. Коли ми стаємо на молитву, потрібно усвідомлювати, що ми стаємо перед Богом. Якщо будемо уважними, зможемо богословсвувати - досвідчувати Бога в житті. Бог прагне бути присутнім в житті кожного з вас, але важливо вміти зауважувати Бога, який до вас промовляє”, - наголосив промовець.

Крім того, відзначив владика Венедикт, у священничому житті важливо зростати духовно. “Якщо ми самі не досвідчимо Бога - ми не зможемо розповісти про це людям. Люди інтуїтивно чують, хто живе Богом, а хто не живе”, - відзначив єпископ-помічник Львівський, і додав: “Люди шукають доброго священника, щоби він знався на Бозі, щоби він знав, як молитися. Тому покликання священника - самому зростати у Бозі і допомагати людям Його пізнати. Священник – це є духовний отець, він тому і називається “отче”.

Владика Венедикт закликав семінаристів ввечері і вранці знаходити час, щоби побути на самоті, помолитися, подякувати Богу, проаналізувати день і вчинки, попросити благословення.

“Зичу вам понад усе шукати Бога, бути з Богом, - тоді кожен з вас виконає місію, до якої Бог вас покликав. Бог чомусь обрав вас, Бог потребує вас і хоче діяти через вас. Але важливо слухати, що Він промовляє”, - звернувся до учасників спецкурсу єпископ.