Влада – це служіння. Річниця початку Петрового служіння Папи Франциска
  • Нед, 19/03/2023 - 15:46

Десять років тому Святою Месою на площі Святого Петра у Ватикані Папа Франциск урочисто розпочав своє Петрове служіння.

 

Десять років тому, 19 березня 2013 р., в урочистість святого Йосифа, обраний шість днів перед тим Папа Франциск служив на площі Святого Петра Святу Месу з нагоди початку Петрового служіння. Проповідуючи, він зазначив: «У Євангеліях святий Йосиф з’являється як сильний, відважний, працьовитий муж, але його дух виявляє велику лагідність, що не є чеснотою слабких, а навпаки, підкреслює силу духу, здатність бути уважним, співчутливим, бути справді відкритим на іншого, любити. Ми не повинні боятися доброти, лагідності!».

 

Влада – служіння

Наприкінці проповіді Папа зауважував, що разом з урочистістю святого Йосифа, відзначаємо початок служіння нового Єпископа Риму, що також включає владу. «Звісно, Ісус Христос дав владу святому Петрові, але про яку владу йде мова?» – запитував він, відповідаючи, що за потрійним Христовим запитанням про любов, зверненим до апостола, йде заклик: паси мої вівці, паси мої ягнята. «Ніколи не забуваймо про те, що справжня влада – це служіння, і також Папа, щоб здійснювати владу, повинен дедалі більше входити в це служіння, світлою вершиною якого є хрест», – наголосив Папа Франциск, і вказуючи на приклад святого Йосифа, додав: «Лише той, хто служить з любов’ю, вміє оберігати!».

Покликаний оберігати

«Оберігати Ісуса з Марією, оберігати все творіння, оберігати кожну людину, особливо, бідну, оберігати нас самих: ось яке служіння покликаний здійснювати Єпископ Риму, але до якого покликані ми всі, щоб знову засяяла зоря надії: оберігаймо з любов’ю все те, що Бог нам подарував», – закликав Святіший Отець наприкінці проповіді, додаючи: «Прошу заступництва Пречистої Діви Марії, святого Йосифа, святих Петра і Павла, святого Франциска, щоб Святий Дух супроводжував моє служіння, а всім вам кажу: моліться за мене!».