Влада досі блокує гуманітарну допомогу з Польщі
  • Срд, 12/02/2014 - 13:12

Уже майже два тижні десяток людей намагається розмитнити гуманітарну допомогу для потребуючих українців, яку пожертвували поляки, проте поки що безуспішно.

Про це повідомив отець Стефан Батрух з Любліна, який безпосередньо опікується гуманітарним вантажем для потребуючих парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Щоб допомога потрапила до рук своїх адресатів, вона має пройти погодження восьми міністерств. Наразі допомога зависла в Міністерстві доходів і зборів. За словами о. Стефана, вони не можуть зв’язатися з відповідальним за розмитнення цього Міністерства, тому що ніхто їм не може сказати і ніде це не зазначено, який саме відділ цим займається.

Після публічної заяви про те, що українська влада свідомо блокує гуманітарну допомогу потребуючим українцям, у Міністерстві соціальної політики обіцяли, що «сьогодні-завтра» питання буде вирішено, проте пройшло більше як тиждень, а ситуація досі залишається невирішеною і ніхто не може сказати, коли це станеться.

Нагадаємо, що наприкінці 2012 року було ліквідовано Гуманітарну комісію при Кабінеті Міністрів України, яка швидко та об’єктивно визнавала або не визнавала вантажі від закордонних жертводавців. Натомість сьогодні відповідальним за прийняття рішення щодо визнання вантажів гуманітарними є Міністерство соціальної політики спільно з Нацбанком, Міністерством доходів і зборів, Міністерством внутрішніх справ та іншими міністерствами.

Як показав досвід, це не сприяє прозорості прийняттю рішень, створюючи чиновникам сприятливі умови нехтувати своїми обов’язками і залишати знедолених без підтримки добрих людей.

Департамент інформації УГКЦ