Влада Куби в останній день Року Милосердя помилувала 787 засуджених
  • Пон, 21/11/2016 - 12:40

Державна рада республіки Куба погодилася помилувати 787 засуджених, відгукнувшись на заклик до глав держав у відповідь на заклик про милосердя, що прозвучав у посланні Папи Франциска в останні дні Святого Ювілейного Року.

При амністії приймаються до уваги характеристики і поведінка ув'язнених під час відбування терміну. З гуманітарних причин помилувані  - жінки, юні правопорушники, хворі та інші подібні категорії засуджених. Амністія не поширювалася на осіб, засуджених за такі тяжкі злочини, як вбивство, розтління неповнолітніх, згвалтування і незаконний обіг наркотиків (існування політв'язнів в країні заперечується). «Ми дуже задоволені цим рішенням кубинської держави», — цитують ЗМІ Архієпископа Діонісіо Гарсіа, президента Конференції кубинських католицьких єпископів.

Попередня масова амністія відбулася в республіці у вересні 2015 року перед візитом Папи Франциска на Кубу: тоді на острові були звільнені 3522 ув'язнених. Державна рада, очолювана Раулем Кастро, також проаналізувала пенітенціарну політику у Верховному суді, Генеральній прокуратурі та МВС — органи, що займаються достроковим звільненням ув'язнених.

Нагадаємо, що 8 грудня 2015 року Папа Франциск відкрив Святі Врата собору Святого Петра у Ватикані, поклавши початок позачерговому Ювілейному Святому Року Милосердя, який завершився в неділю, 20 листопада 2016 року. За рішенням Святішого Отця, урочисте відкриття Ювілейного року, з яким католики пов'язують можливість отримання особливого відпущення гріхів (індульгенцій), було офіційно приурочено до Дня непорочного зачаття Діви Марії та 50-ї річниці з дня закінчення другого Ватиканського Собору.

«Цей позачерговий Святий Рік є даром милості. Увійти через ці ворота означає відкрити глибину милосердя Отця, Який приймає всіх, і кожному особисто йде назустріч», — заявив тоді Папа в ході урочистої Меси на площі Святого Петра у присутності близько 50 тисяч осіб. Таким чином, весь цей рік пройшов під знаком милосердя і, на думку експертів, став однією з найважливіших акцій понтифікату Франциска. Напередодні завершення Року Милосердя, 6 листопада 2016 р., під час спеціальної Ювілейної Меси для ув'язнених, Папа звернувся до влади всіх держав світу: «Я представляю на розгляд компетентних державних органів кожної країни можливість зробити в цей Ювілейний Рік Милосердя акт помилування по відношенню до тих ув'язнених, які мають право скористатися такою можливістю».