Влада Туреччини заборонила розповідати про Різдво у німецькій школі в Стамбулі
  • Нед, 18/12/2016 - 18:25

МЗС Німеччини висловило нерозуміння щодо заборони розповідати про Різдво на уроках в одній із німецьких шкіл Стамбула. В Istanbul Lisesi тепер не дозволено ані вивчати християнське свято, ані співати різдвяні пісні.

Турецька влада заборонила викладати тему Різдва на заняттях у німецькій гімназії в Стамбулі, яка частково фінансується Німеччиною. У повідомленні керівництва школи Istanbul Lisesi йдеться про те, що надалі на уроках не дозволяється ані вивчати це християнське свято та пов'язані з ним звичаї, ані розповідати про них, ані співати різдвяні пісні, передає агентство dpa в неділю, 18 грудня.

Керівництво гімназії також несподівано заборонило участь шкільного хору в традиційному різдвяному концерті у генеральному консульстві ФРН у Стамбулі.

Міністерство закордонних справ Німеччини висловило нерозуміння стосовно заборони. "Ми не розуміємо несподіваного рішення керівництва Istanbul Lisesi, - заявили у німецькому зовнішньополітичному відомстві. - Дуже шкода, що добра традиція передріздвяного міжкультурного обміну в цьому році перервалася".

Німеччина оплачує роботу 35 німецьких вчителів у Istanbul Lisesi за рахунок коштів податків, що обходиться німецькому бюджетові в мільйони євро на рік. Цей елітний навчальний заклад з багатими традиціями, який відвідують тільки турецькі учні (на відміну від іншої стамбульської німецької гімназії Alman Lisesi, у яку ходять також і німецькі школярі), має офіційний статус Німецької школи за кордоном, визнаний міністерством освіти ФРН. У німецької частини гімназії є власне керівництво, яке, утім, підпорядковується загальношкільному начальству.