Владика Богдан (Дзюрах): “Бути «місійною» покликана ціла Церква, а, отже, кожна парафіяльна спільнота”
  • Втр, 23/07/2013 - 15:06

Бути “місійною” покликана ціла Церква, а, отже, кожна парафіяльна спільнота в ній.  Про це заявив владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії (Київ), розповідаючи про місійно-євангелізаційне служіння УГКЦ та його особливості у світлі Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 р. під час виступу на духовно-формаційному семінарі для підвищення кваліфікації місіонерів - священиків, монахів та монахинь із-за кордону, що проходить у Княжичах.

“Основні риси такої парафії: взаємна любов як знак присутності Ісуса (любов – це сутність Церкви), євангелізаційний динамізм, підтримка віри членів парафії і плекання справедливості та милосердя”, - відзначив владика Богдан.

Адміністратор Патріаршої курії  також навів присутнім слова колишнього Папи Римського Венедикта XVI, який проголошував, що єпископ “повинен заохочувати створення в кожній парафії своєї єпархії парафіяльного осередку «Карітасу» чи іншої аналогічної організації, яка б, зокрема, здійснювала в громаді педагогічну працю, виховуючи у вірних готовність ділитися, і дух правдивого милосердя. Коли це доречно, таке служіння може бути зорганізоване спільно кількома парафіями тої самої єпархії”.

Доповідь сестри Олександри Якимець, СНД (Рим), була присвячена проповідництву і катехизацій дітей та молоді у місійному служінні в країнах міграції. Вона поділилася власними пропозиціями щодо вдосконалення духовної та катехитичної опіки, серед яких: зміцнювати роль християнської громади, починати з привабливих рис у приналежності до етнічної групи, Церкви свого права, звертатися до досвіду емігрантів інших народів, прикладів життя попередніх хвиль еміграції, говорити правду про Україну в оптимістичному світлі, звертати увагу на приклади життя цікавих і великих людей, самого Ісуса в еміграції, говорити про Бога мовою дитини.

Соціальний вимір душпастирства мігрантів представив учасникам семінару о. Андрій Нагірняк, керівник Відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ (Київ). Він наголосив на важливості соціального служіння, оскільки “віра без діл – мертва”.

“Соціальне служіння – це нести Христа у ділі тим, які є в потребі.  Це допомога ближньому, який її потребує: хворому, сироті, вдові, а також юридична, медична та психологічна підтримка”, - зазначив о. Андрій.

Він також навів присутнім слова святого Івана Золотоустого: “Милостиня - цариця чеснот, швидко підносить людей у небесні зводи, вона - найкраща заступниця”.

Крім того, цього дня відбулася скайп-конференція з секретарем ПВМ о. Василем Поточняком, який перебуває в Італії. Він привітав учасників семінару, побажав їм плідної праці і відзначив, що в місійному душпастирстві велику роль відіграє відкритість священика до всіх людей, які потребують духовної опіки.

Нагадаємо, у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії в Княжичах триває духовно-формаційний семінар для підвищення кваліфікації місіонерів - священиків, монахів та монахинь із-за кордону, які опікуються вірними в тих країнах, де немає церковних структур УГКЦ, а також для тих, хто бажає послужити Церкві на місійних теренах. Організатор заходу – Пасторально-місійний відділ УГКЦ.

 

Інфоцентр ПМВ

Джерело:  www.ugcc.org.ua