Владика Богдан (Дзюрах): «Дорога святості катехита зіткана з щоденного і вірного науці Церкви виконання своїх завдань навчання віри і її передавання»
  • Пон, 22/08/2016 - 12:52

Дякую Вам від імені нашої Церкви, єпископату і від себе особисто за те, що посвячуєте свій час, свої таланти і нерідко свої матеріальні засоби, щоб якнайкраще виконати це служіння, яке довірила вам Церква. Катехит насамперед є свідком милосердя. На практиці це означає, що катехит повинен регулярно і глибоко переживати досвід милосердя Божого у Таїнстві покаяння і примирення.

Звернувся до катехитів владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, під час з’їзду катехитів з усієї України, приурочений 25-річчю легалізації УГКЦ і початку катехетичної діяльності в Україні. Захід відбувся в рамках Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ в Києві.

Як зазначив єпископ, катехит також є вчителем милосердя.  «У цьому контексті особливої ваги набирає керигматична катехиза, яка не є сумою певних знань, яку ми повинні передати учням, але ядерним і лаконічним проголошенням найсуттєвішого, що є у нашій вірі і від чого залежить усе християнське життя, - зазначив владика Богдан. -  Бо можна знати напам’ять усі заповіді Божі та якщо в свідомості і серці віруючої людини з самого малку не буде закарбоване оте послання про Божу любов, усі знання стануть даремними, бо ж «знання роздимає, а любов будує» (пор. 1 Кор. 8, 1)».  

Другою школою Божого милосердя, на його думку, є Святі Таїнства: «Нашим завданням є вчити тих, кого ми катехизуємо, так приступати до Святих Таїнств, щоб їхнє сприйняття Таїнства і їхнє переживання Таїнства було відповідним до їх віку, стану, життєвої ситуації, щоб у всіх обставинах свого щоденного буття вони могли відчути на собі зціляючу Господню руку». Тому після первинного керигматичного етапу в катехетичному служінні мусить обов’язково настати етап літургійної і містагогійної катехизи, на якому особа зростатає у вірі через поглиблене відкривання Таїнства присутності Господа в молитві, зокрема літургійній, та у Святих Таїнствах.

Третій момент, коли катехити можуть дати тим, кого катехизують, важливий урок милосердя - «харитативна катехиза», тобто навчання віри через практику добрих діл. «Ювілейний рік Божого милосердя дає нам унікальну нагоду пригадати собі і тим, кого ми катехизуємо, простенькі у своєму здійсненні, але чудодійні у своїй ефективності засоби проголошення Євангелія: 7 діл милосердя щодо тіла і 7 діл милосердя щодо душі»- зауважив єпископ.

«Дорога святості катехита зіткана з щоденного, витривалого і вірного науці Церкви виконання своїх завдань навчання віри і передавання віри. То ж розпочинаймо новий етап цієї дороги, покріплені цією прощею до осердя нашого церковного і національного буття – до цього Патріяршого Собору Воскресіння Христового над берегами сивочолого Дніпра у стольному граді Києві. І нехай Божа благодать і заступництво Пресвятої Богородиці і Всіх Святих і Праведних української землі скріпляють нас на цій дорозі!» - завернувся до катехитів владика Богдан.