Владика Богдан (Дзюрах): Переображення нашого народу відбудеться тоді, коли буде достатня кількість людей, які керуються наукою Христа у своєму житті
  • Суб, 19/08/2017 - 16:58

Наше суспільство ще дуже потребує переображення. Переображення народу відбудеться тоді, коли буде достатня кількість переображених людей. Людей, які повірили в Божу любов, які прийняли Боже Слово, людей, які керуються наукою Христа у своєму щоденному родинному і професійному житті. Бо саме так відбувається крок за кроком особисте, родинне і суспільне переображення.

Про це сьогодні, 19 серпня, у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового говорив Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ під час проповіді до вірних з нагоди празника Преображення Господнього.

Свято Преображення Господнього є одним з найбільших празників християнського церковного року. «Саме досвід преображення, – вважає єпископ, – має допомогти нам не захитатися тоді, коли перед нами постане терпіння, випробування, страждання. А Боже Слово, яке ми сьогодні слухаємо, має укріпити нас на нашій дорозі...»

Отець Небесний каже сьогодні до апостолів і до нас з вами: Це Син мій улюблений, якого я уподобав. Його слухайте.

«Щоб не захитатися на дорозі Божій ми маємо чувати над собою і не допустити сумнівів у Божу до нас любов, незважаючи на терпіння і випробування, які кожен з нас має пройти, Бог ніколи нас не покидає. Він завжди є з нами, особливо тоді, коли ми переживаємо самотність, страждання, коли досвідчуємо несправедливість, коли до нас навідується якесь горе чи переслідування», – переконує владика Богдан.

Каже Ісус Христос: Настане день, коли ви всі мене покинете, але я не сам, бо Отець мій завжди зі мною.

«Недавно, – зауважив проповідник, – ми святкували День Хрещення Руси-України, а зараз наближається День Незалежності. Вкотре будемо його святкувати і дякувати Богу за дар свободи. Але відчуваємо, що й надалі перед нашим народом стоять важкі завдання, які ще потребують вирішення. Наше суспільство ще дуже потребує переображення. Переображення народу відбудеться тоді, коли буде достатня кількість переображених людей. Людей, які повірили в Божу любов, які прийняли Боже Слово, людей, які керуються наукою Христа у своєму щоденному родинному і професійному житті. Бо саме так відбувається крок за кроком особисте, родинне і суспільне переображення».

Сьогодні, продовжив владика Богдан, коли ми перебуваємо в цьому храмі, на цій молитві і відчуваємо на собі погляд Воскреслого Христа, Христа, який дивиться на нас з вічного божого світла, відчуймо на собі люблячий погляд Отця Небесного.

«Коли ми дивимося на себе, – відзначив Архієрей, – може, одразу бачимо щось недобре: слабкість, гріх, зрадництво, неміч, але Бог бачить більше, глибше, бачить у нас відблиск слави свого єдинородного Сина і Бог вірить у нас. І тому каже до кожного з нас, як говорив до апостолів: Не бійтеся! Встаньте! Я з вами в усі дні аж до кінця віку!»

«Не бійтеся випробувань, – закликав владика Богдан, – які мусите перейти чи зараз переходите. Це теж Божа дорога. Ці випробування і терпіння є необхідні, щоб вас очистити, щоб вас укріпити у любові, тільки ніколи не викидайте Христа, тільки ніколи не відступайте від Спасителя. Просімо сьогодні для кожного з нас ласки відчувати кожного дня на собі Божий люблячий погляд. Кожного дня пригадуйте собі слова, які сказав Отець Небесний до Ісуса і до кожного з нас: Ти є син мій улюблений! Ти є донька моя улюблена! А відтак просімо у Господа ласки не дати спаралізувати себе страхам і тривогам. А встати і підкріплені Божою благодаттю нести у світ Боже світло, світло Божої правди і Божої любові. Щоб таким чином наше життя, наші сім’ї, наші родини і наше українське суспільство, наша українська хата наповнювалася Божим світлом».