Владика Богдан (Дзюрах) подякував матерям як протестувальників, так і службовців силових структур за заклик до миру, який вони несуть на барикади
  • Пон, 10/02/2014 - 16:07

«Лише на фундаменті Божої правди, справедливості і добра можна збудувати гідне майбутнє, яким будуть втішатися всі мешканці нашої Батьківщини: і ті, що стоять на Майдані, і ті, що знаходяться з іншого боку барикад». Про це сказав під час молитви на Майдані Незалежності в Києві владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

«Сьогодні ми заносимо наші молитви до Богородиці, яку призиваємо найкращим і найріднішим для кожної людини ім’ям – ім’ям Матері. «Мати Божа і Мати наша, рятуй нас і заступайся за нас!» – кличемо сьогодні так, як кожна дитина кличе до рідної матусі в хвилинах небезпеки, труднощів, журби чи горя. Кличемо до неї, тому що нам більше нема до кого кликати; тому що ті, до кого наш народ кликав ось уже три місяці, не чують, стали глухими до голосу власного народу, до крику, що лине з грудей сотень тисяч наших співвітчизників», – наголосив владика Богдан.

Водночас проповідник підкреслив, що справжні християни мають огортати своєю молитвою всіх людей, незалежно від їхніх посад, політичних уподобань чи соціального статусу, бо і Богородиця хоче прийняти під свій покров усіх своїх дітей. Він сказав: «Сьогодні, взиваючи до нашої Небесної Заступниці, ми прагнемо випросити Божої милості і благодаті не лише для себе, а й для тих, котрі залишаються байдужими і глухими. Робимо це з переконання, що і вони є дітьми тієї самої Небесної Матері, Пресвятої Богородиці, і їм також вона бажає добра, справжнього і тривалого».

Владика Богдан зазначив, що християни не можуть бажати зла своїм опонентам, бо вони, «будучи дітьми тієї самої Матері, є водночас нашими братами». «Ми хочемо тільки порозуміння, миру й благословення для себе і для них. Ми хочемо будувати нашу хату, яка називається Україна, на фундаментах Божого закону, Божої правди і справедливості», – наголосив єпископ вірним і людям доброї волі, що зібралися в молитовному наметі на Майдані.

Архиєрей висловив сподівання, що через молитви і заступництво Пресвятої Богородиці «зійде Боже благословення на нашу землю, скрушаться серця тих її нерозумних синів, які, замість шукати миру і поєднання, можливо, виношують темні плани у своїх головах. «Віримо, що за заступництвом і молитвами Пресвятої Богородиці зійде на всіх, хто живе на нашій землі, Боже благословення і Божа мудрість», – сказав владика Богдан.

Владика особливо відзначив роль матерів на Майдані, кажучи, що їхня видима присутність є знаком невидимої присутності Пресвятої Богородиці, нашої Небесної Матері. Він подякував їм за відвагу і витривалість у молитві та за заклик до миру і припинення насилля проти власного народу, який вони несуть на барикади.

«Нехай Небесна Матір буде покровом і заступницею для всіх жінок: і для матерів протестувальників, і для матерів солдатів внутрішніх військ, і для матерів «Беркуту», бо і вони є синами своїх матерів. Дай Боже, щоб кожен син сьогодні почув слова своєї матері – земної і Небесної – їхній заклик до миру і дотримування заповідей Божих!» – побажав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ