Владика Богдан (Дзюрах): «Полеглі герої зупинили собою зло, аби воно не торкнулося всіх нас»
  • Пон, 24/02/2014 - 11:09

«Сьогодні наші серця сповнені болем, скорботою і молитвою. Ми сьогодні дивимося на обличчя наших побратимів, братів і сестер, перевірених любов’ю. Бо з любові до Бога і рідної землі вони віддали свої життя. Вдивляючись в обличчя наших земляків, запитуємо себе, яке завдання вони нам ставлять, який заповіт вони нам залишили». Про це сказав зі сцени Майдану владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ сьогодні, 23 лютого, у день жалоби за полеглими героями Майдну.
 

За словами владики, «перше, про що маємо пам’ятати і що зберегти в наших серцях, – вічну пам'ять, пам'ять про їхній геройський чин, про їхню жертву». «Бо вони не просто віддавали життя за черговий метр землі тут на Майдані, – сказав архиєрей. – Вони віддавали своє життя за нас із вами. Вони зупинили зло на собі, аби те зло не торкнулося нас, бо ми знаємо, яке зло напосідалося на цілий український народ».

Вони зупинили зло найбільш цінним – ціною власного життя. Не маємо права забути про це. Маємо пам’ятати про них і молитися не тільки в дні скорботи й жалоби, а постійно.

Друге, до чого вони нас закликають, сказав владика, скерувати наш погляд до Бога, до Божого Закону. «Бо вони зупинили зло на собі тільки тому, щоби перемогти зло у собі. Вони зробили свій свідомий вибір і стали на боці добра і правди. Тому сьогодні вони стоять по правиці Бога. І вони сьогодні нам пригадують, що тільки на фундаменті Божого Закону можна збудувати країну, якою будемо гордитися, країну, достойну людини. Маємо звернутися з молитвою до Бога по мудрість для нових провідників українського народу. Щоб вони цей Божий Закон не занедбали. Бо біди, які впали на народ, були спричинені тим, що був знехтуваний Божий Закон», – вважає єпископ.

Ми також маємо молитися, сказав владика Богдан, аби Господь зцілив рани наші, щоб зцілив рани болі родин, які втратили синів, батьків, годувальників, щоб Господь зцілив рани покалічених, поранених, які зараз по всіх куточках землі борються за свої життя.

Він переконує, що на почуття гніву і помсти в наших серцях не повинно бути місця.

Владика закликав не бути байдужими, бо байдужість убиває. «Мусимо бути солідарними з потребуючими людьми з тими, які живуть по різних куточках України. Територія Майдану, територія правди, добра і справедливості та солідарності має поширитися по всій Україні», – наголошує єпископ.

Владика також звернувся до українців, щоб вони подякували міжнародній спільноті та українству по всіх куточках землі, яке підтримувало українців. Окремо подякував лікарям з-за кордону, які прийняли на лікування наших поранених братів і сестер.

Департамент інформації УГКЦ