Владика Богдан Дзюрах: Путін намагається віднайти новий міф
  • Нед, 07/12/2014 - 02:12

Єпископ Богдан Дзюрах, генеральний секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зазначив, що Путін «незграбно намагається віднайти новий міф». У розмові з німецькою католицькою агенцією «KNA» владика піддав критиці релігійну мотивацію президента Росії щодо анексії Криму.

У своєму посланні від 4 грудня президент Росії сказав, що Кримський півострів для росіян має «цивілізаційне, сакральне і стратегічне значення, як Храмова гора в Єрусалимі для юдеїв і мусульман».

«Жоден псевдоісторичний і псевдорелігійний аргумент не може виправдати явної крадіжки частини української території», – зазначив владика Дзюрах. Він нагадав, що не Херсонес в Криму, а Київ відіграв роль Єрусалиму в історії Росії, а перша єпархія була утворена в столиці України під кінець Х століття, тобто ще до великої схизми в Церкві.

У своєму «зверненні до народу», виголошеному в Кремлі, Путін сказав, що великий київський князь Володимир прийняв християнство у 988 році в Херсонесі, і звідти вийшла християнізація Русі. Свою політику по відношенню до Криму Путін пояснював у присутності головних представників світу політики і суспільного життя, серед них Дмітрій Мєдвєдєв, православний патріарх Кіріл І і крайній націоналіст Володимир Жириновський. Путін вважає, що зайняття Кримського півострову відбувалось у відповідності міжнародному праву. Він наголосив, що Крим для Росії має «цивілізаційне, сакральне і стратегічне» значення. Європейському Союзу він закинув, що під час переговорів з Україною він «повністю ігнорує Росію».