Владика Богдан (Дзюрах): «Завдання Церкви – не вирішувати політичні справи, а в духовній сфері формувати сумління людей»
  • Чтв, 22/10/2015 - 23:20

Наша Церква має чіткі принципи з приводу поведінки священиків під час виборчих перегонів. Ми їх конкретизували на синодальному рівні в Україні. Тож під час своєї 63 сесії Синод єпископів УГКЦ прийняв Інструкцію стосовно поведінки священнослужителів під час виборів. Згодом, ми просили єпископів донести зміст Інструкції до усіх священнослужителів. 

Про це сказав владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, в ефірі радіо «Марія» 21 жовтня 2015 року. Додамо, радіопрограма була присвячена темі виборів, а також позиції УГКЦ та УПЦ КП з приводу священиків, які йдуть на вибори.

На думку єпископа, кожною ділянкою публічного життя повинні займатися спеціалісти: «Священиків усіх конфесій не готують для того, щоби вони працювали і служили в політичній сфері, а в релігійній. Не можна підміняти одну сферу другою».

Владика Богдан пригадав, як після подій Революції гідності відбувся круглий стіл в Українському центрі економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова за участі представників різних конфесій. Тоді йшлося про роль різних Церков у новітніх подіях в Україні. «З боку деяких експертів-мирян висувалася теза стосовно того, що Церкви показали себе духовною силою, яка супроводжувала людей у їхніх стремліннях, – пригадує він. – Миряни пропонували, щоб Церкви, які мають таку високу довіру в суспільстві, взяли на себе політичний і економічний провід країною. Тоді ж представники усіх Церков протестували проти такого підходу, вважаючи його хибним». 

Єпископ підкреслив, що завдання Церкви не полягає в тому, щоб вирішувати політичні справи та провадити економічні реформи. А в тому, щоб в духовній сфері формувати сумління людей, схиляючи їх до відповідальності, чесності, солідарності із потребуючими. «Виконувати певні функції в державній владі чи бізнес-структурах – завдання мирян», – зауважив він.

Однак в історії України були такі моменти, коли не було української державності і бракувало провідників у суспільстві. Тому тоді священики, будучи людьми освіченими, на деякий час переймали на себе провідницькі функції. «В даний час в Україні ми переживаємо цілком інший період. Є інститути держави, діють всі гілки влади. Ми переконані, що наш народ має достатньо сил, щоби здійснити бажані реформи та провадити Україну в правильному напрямку. УГКЦ готова супроводжувати це своєю молитвою та вказівками і моральними орієнтирами. Однак, духовенство не повинно переймати функції осіб, які представляють державну владу», – пояснив далі він.

За словами владики Богдана, якщо священик піде на цей шлях і не послухає свого єпископа, то така його публічна діяльність не зможе поєднуватися зі священичим служінням. У такому разі йому забороняється священнодіяти.

«Я вдячний громадянам за великий кредит довіри, який вони мають до Церкви. Це велике зобов’язання, яке ми стараємося виконати. Церква є і буде зі своїм народом через своє вчення, молитву, захист найбільш знедолених. Голос Церкви не затихне, коли йтиметься про добро», – запевнив він.