Владика Богдан (Дзюрах) у Києві зустрівся із настоятелем спільноти «Тезе»
  • Срд, 26/09/2012 - 00:00

25 вересня 2012 року Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зустрівся із братом Алоїсом, настоятелем екуменічної спільноти «Тезе», що у Франції. Зустріч проходила у Патріаршій курії в Києві, - повідомили у Центрі академічного душпастирства Київської архиєпархії УГКЦ.

 

Слід відзначити, що напередодні, 21 вересня, у рамках свого першого візиту до України, бр. Алоїс молився із молоддю різних конфесій у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві. Звертаючись до присутніх, він наголосив на тому, що вже протягом 20 років багато молодих людей з України здійснюють паломництва до «Тезе». «Я щасливий, що приїхав сюди, аби ми могли всі разом укріпити нашу віру в Христа, віру в Бога», - сказав промовець. На переконання настоятеля спільноти, вірити в Бога не означає відмовитися від світу, а Церква не є паралельним суспільством, адже Христос посилає у світ тих, хто вірить у Нього, щоб вони були сіллю землі, закваскою віри та миру. «Стіни існують між націями і континентами та між самими християнами. Є стіни, близькі до кожного з нас - у наших серцях. І спробувати зруйнувати їх ми можемо за допомогою невичерпного джерела довіри», - пояснив бр. Алоїс, зазначаючи, що молитовна спільнота «Тезе» прагне втілити в життя Христову молитву, яка закликає до єдності всіх Його послідовників. Єдність, на переконання бр. Алоїса, означає рух назустріч іншим доти, доки ми не зможемо відкривати в них усе найкраще, що дав їм Бог. Це також означає робити разом усе можливе і навіть більше, ніж ми думаємо, щоб в очікуванні єдності дозволити Святому Духу об’єднати нас. «Віра сьогодні сприймається як ризик, - ризик довіри. Нам потрібно зрозуміти, що віра не обов’язково дає нам готові відповіді на всі наші запитання. Вона, радше, є єднанням з Богом. І ми маємо відкрити своє серце для особистих стосунків із Ним», - зазначив бр. Алоїс із спільноти «Тезе».

 

Нагадаємо, що Центр академічного душпастирства Київської архиєпархії УГКЦ допомагав в організації всеукраїнської зустрічі в Києві із бр. Алоїсом. І саме з ініціативи Центру в останню неділю кожного місяця вже декілька років поспіль відбувається екуменічна молитва в дусі «Тезе» у київському храмі Миколи Доброго, на яку приходить молодь різних конфесій. Також тривалий час молоді люди з усієї України відвідують спільноту «Тезе» у Франції. А брати з «Тезе» відвідують молодих людей, парафії та лідерів церков різних християнських конфесій, що існують в Україні.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Довідка:

 

Сьогодні спільнота «Тезе» налічує понад сто братів (католиків і вірних різних протестантських конфесій) із близько 30 країн світу. Таким чином, саме існування спільноти є конкретним знаком примирення між розділеними християнами і народами.

 

Брати живуть лише зі своєї прац. Вони не беруть пожертв і не приймають особистих спадків на власний рахунок, спільнота роздає це найбіднішим.

 

Починаючи з 1962 року, брати і молоді люди з «Тезе» постійно відвідували країни Східної Європи, завжди зберігаючи обачність і обережність, щоб бути ближче до тих, хто був ув’язнений у власних кордонах.

 

Брат Роже, засновник спільноти, помер 16 серпня 2005 року, у 90-річному віці. Його вбили під час вечірньої молитви. Брат Алоїс, якого брат Роже обрав своїм наступником багато років тому, тепер є настоятелем спільноти.

 

Джерело: ugcc.org.ua