Владика Богдан зустрівся із директором школи з Брауншвайга (Німеччина)
  • Суб, 18/05/2013 - 20:25

У Києві відбулася зустріч владики Богдана (Дзюраха), Cекретаря Синоду Єпископів УГКЦ, із миротворцем Ульріхом Шаде, директором школи із Брауншвайга (Нижня Саксонія, Німеччина).

 

Пан Шаде відвідав Україну з нагоди презентації в Києві своєї праці – „Книги мертвих”. Ця книжка вже відома в Польщі та Ізраїлі. У „Книзі мертвих” він разом з однодумцями зібрав інформацію про близько 4800 загиблих та похованих протягом 1939–1945 років на цвинтарі Брауншвайга. Серед них близько 1000 українців.

 

Як зазначив миротворець, він був вражений великою кількістю безіменних поховань, тому вирішив повернути померлим їхні імена, а живим – пам’ять про жертв війни. Під час пошуків вдалося дізнатися також про 300–400 немовлят, яких забирали у жінок-працівниць і потім морили голодом.

 

Завдання пана Шаде – не тільки ідентифікувати та вшанувати загиблих, а й допомогти наступному поколінню переосмислити причини та наслідки війни. Тому він створив на цвинтарі Брауншвайга Каплицю миру, де організовує для школярів семінари з питань історії та виставки на тему Другої світової війни. Також на цвинтарі знаходяться три пам’ятники: український, польський та радянський. Біля них український греко-католицький парох кожної весни та польський священик восени проводять панахиду за загиблими.

 

Меценат видання „Книги мертвих” в Україні – Сергій Бондарчук, засновник фонду „Нові традиції”. Завдяки клопіткій праці вдалося віднайти родичів осіб, які поховані у Брауншвайгу. З однією родиною Ульріх Шаде зустрівся в Києві та потім вшанував пам’ять загиблих, поклавши квіти до пам’ятника жертвам війни в Бабиному Яру.

 

На завершення зустрічі владика Богдан подякував пану Шаде за те, що він є миротворцем (за його внесок у процес примирення народів). Отець Роман Максимців, який супроводжував німецького гостя, зазначив, що УГКЦ за кордоном вшановує всюди, де може, поховання загиблих українців.

 

Організатором презентації книжки був журналіст Остап Кривдик.

 

Департамент інформації УГКЦ