Владика Борис Гудзяк на «Радіо Ватикану» про «Майдан гідності»
  • Нед, 26/01/2014 - 20:14

 

Протести в Україні поширюються по головних площах міст по всій країні і зараз вже не є просто виразом політичної позиції, а більше зростаючим народним рухом, – вважає владика Борис Гудзяк. В той час, як ЗМІ говорять про те, що триваючі протести спричинені відмовою Уряду України підписати договір з Європою, владика Борис каже, що ці події «мають набагато ширший контекст».

Майдан є реакцією супроти загальної атмосфери страху і залякування в Україні та супроти надмірної корупції в країні, – вважає єпископ. Це рух принципів і гідності, який має духовне вираження.

«Люди морально виснажені», – зазначив владика Борис в інтервʼю Ватиканському Радіо. «Те, що почалося як Євромайдан … зараз фактично є Майданом гідності, Майданом громадян, котрі визнають щось, що є трансцедентним і фундаментально духовним – що кожна людина створена з гідністю, на образ і подобу Божу».

«Після більше 20-ти років незалежності Україна знаходиться, можливо, лише в дорозі від полону до обітованої землі», – зазначив владика Борис, додаючи, що лише зараз вдається по-трохи скидати аспекти колишнього тоталітарного режиму, – «Скидати плащ рабства не легко».

Серед лідерів протесту є багато представників середнього класу; близько двох третіх протестувальників мають вищу освіту. Владика Борис розповів ватиканським журналістам, що священики УГКЦ, РКЦ, православних Церков та протестантських спільнот, а також представники єврейських і мусульманських громад, приєднались до протестувальників, щоб служити їм у духовних потребах.

«Властиво, церкви прийшли туди, де люди просять їх бути», – вважає владика. Релігійна присутність на Майдані Незалежності в Києві є очевидною. За домовленістю, Церкви проводять екуменічні молитви опівдні в неділю. А впродовж ночі, коли страх насильства є найбільшим, молитви проводяться з головної сцени щогодини. Також впродовж дня люди можуть помолитись у церковних наметах, приступити до Сповіді та отримати духовну науку.

«Церква, йдучи за вказівкою Папи Франциска, намагається дбати про те, щоб наші пастирі мали запах своїх овець», – додав владика.

Щодо листа, який в січні Міністерство культури надіслало Блаженнішому Святославу, владика Борис зазначив, що це дуже серйозна погроза, висловлена у 20-му столітті владою Церкві з попередженням позбавити Її легального статусу. «Завдяки тому, що за радянських часів УГКЦ вдалось зберегти свою свободу і гідність, з початком незалежності України Вона змогла виступити як унікальний моральний авторитет», – пояснив єпископ. За його словами, сьогодні Церква має великий вплив на питання свободи, гідності, справедливості та рівності усіх перед законом. «Церква говорить про ці принципи, бо вони є принципами нашого Спасителя», – додав владика Борис.

Стосовно чисельних арештів протестувальників і залякування багатьох студентів УКУ у формі телефонних дзвінків від поліції та служби безпеки, владика Борис зазначив: «Слід розуміти, що в країні, де так багато людей було вбито, так багато людей було відправлено до Сибіру, за стількома людьми шпигували, дзвінок від таємних служб на особистий телефон студента є вчинком, що розцінюється як надмірне втручання, і створює відчуття великої тривоги і небезпеки». Владика зазначив, що у суспільстві присутній страх. «Через те, що система систематично вбивала, люди її бояться. Цей Майдан власне є відповіддю на цей страх», – продовжив єпископ.

Владика Борис попросив молитись за мир і навернення України. Він також закликав людей дізнаватись правдиву інформацію про те, що відбувається в Україні, усвідомити важливість України в геополітиці Європи, а також висловлювати солідарність з українськими протестувальниками, пишучи листи і заклики до політичних лідерів.

«Досвід 20-го століття, коли вірні та люди доброї волі встають перед викликом тоталітаризму, є школою віри, яка може багато дати західній Європі та ширшій міжнародій і церковній спільноті», – зазначив владика Борис.

«Я вважаю, що Церква в Україні має велику відповідальність поділитись цією історією», – зазначив на завершення він.– «Сьогодні ця Церква зростає, і я переконаний, що Вона покликана допомагати вселенській Церкві у ще наразі невідомий спосіб».