Владика Борис (Ґудзяк) в Івано-Франківську: «…Небесна сотня, наші воїни на Сході, записані золотими буквами в книзі життя нашого народу….»
  • Пон, 23/02/2015 - 14:35

Поминальну молитву в цей день – Літургію за Героями Небесної сотні в архикатедральному соборі Воскресіння Христового УГКЦ м. Івано-Франківська, очолив митр. прот. Юрій Новіцький, - адміністратор собору, протопресвітер Центрального протопресвітеріату м. Івано-Франківська у співслужінні духовенства Архикатедрального собору. Супроводжував Літургію співом семінарійний хор «Благовіст». Після закінчення Святої Літургії на вічевому майдані розпочалося віче-реквієм, після якого учасники віча, серед яких були семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії,  процесійно рушили у меморіальний сквер міста де захоронені Герої.

«…Небесна сотня, наші воїни на Сході записані золотими буквами в книзі життя нашого народу, але вони не можуть за нас зробити наше. Їхні портрети, як національні ікони споглядатимуть на мене і на тебе, на всіх нас, прохаючи, питаючи, заохочуючи: служи, будь чесним у кожному ділі, будь прозорим,  не бійся жертви, шукай і твори справедливість і мир…» - зазначив владика Борис на завершення Панахиди за Героями України.

Також у цей день пам’яті на фасаді школи-гімназії №23, у якій колись навчався Герой України Роман Гурик, урочисто відкрили та освятили меморіальну дошку. Присутні на заходах згадували Романа, розповідали про його життєві переконання. Так, дідусь Героя Мирослав Базилько, зауважуючи, що чесність, щирість та загострене відчуття справедливості його внуку привили ще у школі, наголосив: «Він бачив, що дороги назад із Інститутської немає. Тих, хто туди йшов, виносили вже мертвими. Дорога була влита кров’ю його побратимів. Він міг повернутися назад, але зробив вибір, що відповідав його переконанням та принципам життя».

У вищому навчальному закладі де навчався Роман Гурик в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, біля Обеліску, присвяченому студентам та викладачам, що загинули у боротьбі за незалежність України відбулось віче-реквієм.

Вшанувати пам’ять Героїв та студента ПНУ ім. В. Стефаника прийшли ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату, студенти, родичі та знайомі загиблого Героя Небесної сотні Романа Гурика.

Ієрей Юрій Трухан – прес-секретар
Івано-Франківської архиєпархії