Владика Діонісій Ляхович бере участь у 66-ій Генеральній асамблеї Єпископської Конференції Італії
  • Втр, 20/05/2014 - 16:37

19-22 травня 2013 року в синодальному залі Ватикану проходить 66-та Генеральна асамблея Єпископської Конференції Італії. У ній на запрошення Італійської Церкви беруть участь спостерігачі від іноземних Католицьких Церков, серед яких і делегат від Глави та Синоду УГКЦ - владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Крім того Глава УГКЦ надіслав вітального листа учасникам асамблеї на ім’я Президента Єпископської Конференції Італії, в якому висловив слова подяки за молитву про мир в Україні, яка на заклик кардинала Анджело Баньяско, Голови Єпископської Конференції Італії, 9 березня 2014 р. проводилася у всіх храмах Італії.

Також, Блаженніший Святослав у своєму листі розповів учасникам асамблеї про чергове складне становище, в якому перебуває сьогодні Україна, закликавши братній італійський народ до подальших молитов за мир в Україні.

Вперше в історії Італійської церкви Генеральну асамблею відкрив Папа Римський. «Відсутність єдності, убогість спілкування - це найбільший скандал, найбільша єресь, яка спотворює образ Господа і терзає Його Церкву», - підкреслив Папа Франциск 19 травня на відкритті асамблеї. Крім того Понтифік жартівливо зацитував одну газетну статтю, в якій керівництво італійського єпископату ділять на «людей Папи» і тих, хто не є «людиною Папи». «Всі вони - люди Папи», - звернувся Святіший Отець до авторів, наголосивши на прагненні Церкви прийти до єдності. Відсутність єдності, убогість спілкування - це найбільший скандал, констатував Папа Франциск: «Краще поступитися, ніж розривати хітон і нести згіршення святому Народу Божому».

«Ось чому ми, як пастирі, повинні втікати від спокус, які нас спотворюють: від персоналістичного управління часом, начеб це благо не належить нашим громадам; від пліток, від напівправди, яка перетворюється на брехню, і від літанії скарг, які виражають особисті розчарування».

«Італійська єпископська конференція покликана бути на служінні єдності, а взаємини в ній повинні бути засновані на відкритості».

«Наші священики, як вам добре відомо, часто страждають від вимогливості свого служіння, а іноді і падають духом від того, що результати здаються незначними . Давайте навчимо їх не зупинятися для підрахунку доходів і витрат і для перевірки, чи відповідає урожай тому, що, на їх думку, в них було вкладено».

«Як пастирі, будьте простими у способі життя, вільними від прихильностей, бідними і милосердними».

Опісля Папа зосередився над різноманітними викликами нашого часу, для відповіді на які необхідно, по-перше, встати на захист життя від зачаття до природного кінця і, по-друге, на захист сім'ї. І все це - з милосердям: «Не забувайте схилятися із співчуттям над тими, хто був поранений у своїх почуттях і зазнав краху своїх життєвих планів». Папа попросив італійських єпископів приділяти належну увагу таким проблемам, як безробіття і міграція. Наприкінці своєї промови Папа Франциск звернувся до єпископів з проханням про молитви, особливо напередодні його паломництва в Амман, Єрусалим і Вифлеєм, яке Папа незабаром здійснить в п'ятдесятиріччя історичної зустрічі між Папою Павлом VI і Патріархом Афінагором.

Вітаючи Святішого Отця від імені Братів в єпископстві, Кардинал Баньяско став "голосом радісної подяки за свідчення, що Ви, Святіший Отче, даєте нам щодня з Вашим Словом і Вашим прикладом".

У середу, 21 травня, о год. 8.30 в базиліці св. Петра у Ватикані відбудеться урочиста Літургія, яку очолить кардинал Марк Оуеллет (Card. Marc Ouellet), Префект Конгрегації Єпископів.

У п’ятницю, 23 травня, о год. 12.00 в конференц-залі «Марконі» Радіо Ватикану (Piazza Pia, 3) відбудеться прес-конференція кардинала Анджело Баньяско, який представить підсумковий комунікат з робіт асамблеї.

Прес-служба УГКЦ в Італії