Владика Діонісій (Ляхович): «Можемо робити багато добрих діл, але коли робимо тільки для себе, щоб похвалитися або зайняти перші місця, ми до Царства Божого не зайдемо»
  • Втр, 03/02/2015 - 09:44

1 лютого, в неділю Митарая і Фарисея, в українській парафії св. Сергія і Вакха урочисту Архиєрейську Божественну Літургію звершив преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Співслужили з архиєреєм настоятель українського храму, протоієрей Іван Кулик, та ієрей Василь Гушуватий.

Після читання євангельського уривку Владика Діонісій звернувся до присутніх на молитві вірян з проповіддю, у якій підкреслив, що сьогоднішня неділя є однією із трьох, які готують нас до входу у Великий Піст.

Відтак проповідник пояснив життєву позицію євангельських фарисеїв та митарів: «Серце митаря відкрите для Бога: “Боже, змилуйся наді мною грішним”. Натомість фарисей не відкриває себе, він хвалиться в собі».

Владика Діонісій навів приклад покаяння митаря Закхея, про якого розповідав євангельський уривок попередньої неділі. Також преосвящений Владика наголошував про закритість фарисеїв до Божого промислу через дотримання правил без любові: «Милосердя і любов Бога може увійти до серця людини тоді, коли людина відкриється у серці перед Богом», – підсумував архиєрей.

Дух неділі Митаря і Фарисея спонукає нас, на думку Владики Діонісія, зрозуміти, «що краще бути митарями з відкритим серцем, аніж із закритим та самолюбним серцем як фарисеї. Бо фарисейство веде до прокляття, а відкритість дає спасіння».

Завершуючи свою проповідь, архиєрей підкреслив, що «неділя Митаря і Фарисея запрошує нас, щоби ми подивилися у своє власне серце», щоби повторювали вслід за митарем: «Боже, милостивий, будь мені грішному», адже «ніхто з нас не може сказати, що він є праведний, бо всі ми є лише в дорозі, в часі котрої можемо впасти та замаститися». «Тож просімо Господа, щоби ми вміли бути такі, як цей митар, щоби ми вміли відкривати своє серце і просити в Господа змилування, і Господь помилує нас» – закликав Владика.

Після завершення Божественної Літургії парох української парафії св. Сергія і Вакха, о. Іван Кулик, подякував Владиці Діонісію за молитву та повчальне пастирське слово і виголосив многоліття.