Владика Діонісій Ляхович освятив новозбудований парафіяльний храм УГКЦ в іспанському місті Уельва
  • Втр, 02/06/2015 - 03:12

У неділю 31 травня 2015 р., у празник П’ятидесятниці, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович освятив новозбудований парафіяльний храм УГКЦ на честь Святих рівноапостольних Кирила й Методія, учителів слов’янських, в іспанському місті Уельва. Громада УГКЦ в зазначеному місті функціонує понад 10-ть років. ЇЇ засновником та душпастирем є о. Дмитро Савчук із кліру Івано-Франківської Архиєпархії. Новозбудований храм став першою святинею і власністю УГКЦ в Іспанії, що був зведений власними силами української громади.

Божественну Літургію та Чин освячення храму з владикою Діонісієм співслужили єпископ Уельви дон Хосе Вілаплана, єпископ-емерит Ігнасіо Ногер Кармона (Don José Vilaplana Blasco y Don Ignacio Carmona) та священики о. Дмитро Савчук, ієрм. Сілвіо Літвінчук, ЧСВВ, з Фатіми, о. Святослав Миронюк, о. Роман Гамрацей, о. Юрій Бартко та ряд місцевих римо-католиських священиків.

У заході також взяли участь мер міста Уельва пан Ґабріель Круз, представники міської та обласної ради, Посол України в Іспанії п.Сергій Погорельцев та Консул українського Консульства в Малазі (Іспанія) п. Олег Власенко.

Прибули на урочистість також гості з України і з українських громад Португалії та Іспанії: Лісабону, Мадриду, Севільї, Малаги, Мурсії та Ґранади, як також місцеві вірні Римо-католицької церкви.

На початку проповіді владика Діонісій в іспанській мові висловив подяку місцевим єпископам, представникам місцевої влади, будівельним компаніям та головному будівничому о. Дмитру Савчуку: «Дорогі брати і сестри у Христі, сьогодні великий день для місцевої  української громади. Але не тільки. Це великий день для всієї громади міста Уельви, особливо християн, які любитимуть одним серцем, але дихатимуть у своєму місті двома духовними легенями: Східною та Західною. Новозбудований храм є виразним плодом діалогу і співпраці єпископа Уельви і його священиків. Спасибі Їхнім Преосвященствам дон Хосе Вілаплана та дон Ігнасіо Ногер Кармона! Без Вашої братньої підтримки сьогодні не було б цієї події.

Те що колись було для нас мрією, а сьогодні стало реальністю є також завдяки місцевій владі. Дякую вам за вашу присутність та за всю надану нам допомогу.  

Ну і особлива подяка нашому головному будівничому і двигуну місцевої української громади о. Дмитру Савчуку та усім парафіянам, які зробили все можливе, щоб звести першу церкву в Іспанії нашими руками, яку сьогодні урочисто посвячуємо, у празник П'ятидесятниці».

«… Дорогі Браття і Сестри, ми будемо приходити до цього храму, щоб тут приймати Духа животворящого і Утішителя, того доброго Духа, якого всі розуміють на своїй мові. Дух істини, доброти, любові всі розуміють, хоча мови різні. Мову доброго духа розуміють греки і римляни, іспанці і українці, китайці та індійці. Вогненний язик  доброти світить і приносить тепло усім народам. Він єднає культури і народи в один Божий народ. Отож, нехай ця церква буде тим вогником нашої релігійної культури тут, в іспанській Уельві, яка нас прийняла, яка нас гостить і дає нам можливість заробляти тут наш «хліб насущний», - продовжив владика Діонісій в українській мові.

Перед завершенням Божественної Літургії усіх присутніх привітав єпископ Уельви дон Хосе Вілаплана. А після Літургії о. Дмитро подякував усім жертводавцям та гостям, вручивши грамоти від Апостольського візитатора  для тих, що найбільше спричинилися до побудови храму. До присутніх також звернувся мер міста та посол України. А насамкінець зачитано грамоту нагороди золотим хрестом з прикрасами для о. Дмитра Савчука.

На завершення окремим пунктом урочистого заходу було представлення присутнім української культурної програми у виконанні місцевих українських колективів на площі перед новопосвяченим храмом.