Владика Діонісій (Ляхович): «У молитві до Бога є перемога»
  • Суб, 25/01/2014 - 12:12

У Римі триває щоденно молитва за мир та спокій і за мирне врегулювання ситуації в Україні. Молитва відбувається кожного вечора з 20:00 до 22:00 у парафіяльній церкві Свв. Сергія і Вакха та в Соборі Святої Софії. Численні віряни, особливо молодь, приходять, щоб у спільній молитві благати Господа Бога про мир для України. Ввечері 24 січня у молитовних чуваннях взяв участь Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Під час молитви Владика звернувся до молільників з пастирським словом.

Христос Рождається!

Сьогодні ми зійшлися на цю вечірню молитву за наш український народ, який переживає дуже важке випробування. Наші співбрати і сестри вже понад два місяці на Майдані терплять морози, їх б’ють, вони борються за свободу та за добробут українського народу. Що ми можемо зробити для них тут, на поселеннях? Допомогти! Найперше допомогти їм нашою солідарністю та нашою молитвою. Апостол Яків каже, що молитва має велику силу, вона є тиха, але може валити мури, може вийти проти сили війська. Тому ми сьогодні тут, на цій молитві, в єдності з іншими нашими спільнотами в Італії та Іспанії, які також зустрічаються на молитву, щоби могти подолати цей час випробування, щоби той час випробування зробив нас кращими, бо коли ми переходимо випробування, тоді ми з вами стаємо сильнішими та стаємо вільнішими. Сьогоднішні наші молитовні чування ми розпочали акафістом до Христа Чоловіколюбця і просили Його, щоби Він помилував нас: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас». Ми благали Господа Бога, щоб Він помилував нас і ввесь український народ. Відтак ми спільно проказували чудові молитви за український народ, що були укладені ще Митрополитом Андреєм Шептицьким, але які так актуально сьогодні відповідають саме на ці сучасні наші випробовування. Згодом ми слухали Слово Боже: з Євангелія від Матея про блаженства (Мт 5, 1-12) та з Першого Соборного послання Апостола Петра про поводження з ближніми і про поведінку християнина під час переслідування (1 Пт 3, 8-22). Перш за все Ісус Христос спрямовує до нас усіх своє слово про Блаженства: «Блаженні убогі духом, бо ваше Царство Небесне; блаженні засмучені, бо будуть утішені; блаженні ті, що прагнуть справедливості, бо вони її отримають; блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать; блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться; блаженні ті, які шукають правди, але блаженні і ті, які переслідувані за правду, бо будуть вас обмовляти, зневажати, чинити всіляке лихо, однак знайте, що перед вами хтось уже все це перетерпів». Адже так поводилися з Пророками, так повелися з Ісусом Христом і так сьогодні поводяться. Тому слово «блаженні» має велику силу. Блаженні ви, коли терпите, блаженні ви, коли переходите через труднощі, коли переходите через випробування, коли переходите через переслідування, коли вас убивають, блаженні ви … Нехай це слово «блаженні» сьогодні глибоко закарбується у наших серцях… Ці слова відносяться до нас, до нашого українського народу, у цій хвилині в особливий спосіб.

З нашої сторони, як навчає святий Апостол Петро, ми повинні жити в мирі, жити у єдності, тому що в єдності велика сила. Ми всі повинні бути однієї думки, співчутливі, братолюбні, милосердні та смиренні. Не потрібно платити злом за зло чи лайкою за лайку, а навпаки, благословляти.

Отже, почувши ці Божі Слова Святого Писання, просимо у Господа милосердя, змилування і допомоги, єднаймося з нашими братами і сестрами, які тепер переживають важкі моменти, як фізично, бо мерзнуть на морозі, так морально, бо переходять через велику напругу, адже перед ними стоїть військо, лунають погрози. Тому сьогодні ми єднаймося з ними у тому молитовному дусі. Піднесімо наші серця до Бога, вірмо в Господа Бога, бо в молитві до Бога є велика сила, у молитві до Бога є перемога. Нехай Господь дасть нам те, чого ми просимо і будемо просити.

Христос Рождається!

Джерело: www.ukr-parafia-roma.it