Владика Діонісій (Ляхович) в українській парафії в Римі: «Ісус – це Господь з нами, Який переживає разом з нами земну мандрівку»
  • Пон, 09/01/2017 - 18:28

У другий день Різдвяних свят, у свято Собору Пресвятої Богородиці, в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі Божественну Літургію очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії.

У своєму слові до вірних владика зазначив, що Бог своїм всемогутнім словом сотворив увесь світ і зокрема людину. Людина, маючи вільну волю, не послухала Бога і через це відірвалася від Життя і унаслідувала смерть.

Однак впродовж історії Бог не переставав промовляти до людини, хоча вона не завжди слухала Його. Коли настала повнота часів, появляється жінка-Богородиця, Яка була цілковито відкрита на Бога і послушна Йому. Саме через послух Богородиці абсолютно досконалий Бог іде назустріч недосконалій, обмеженій і смертній людині. Люблячий Бог втілюється і живе між нами, – наголосив проповідник. Далі Архиєрей зазначив, що це таїнство Божого втілення продовжується і сьогодні у Божественній Літургії. На кожній Святій Літургії ми таїнственно переживаємо прихід на землю Божого Сина, Його життя, страсті смерть і воскресіння.

Продовжуючи своє слово і поєднуючи його з Євангельським читанням Неділі по Різдві про втечу Ісуса, Марії і Йосифа до Єгипту, проповідник звернув увагу на таїнство Святої Родини. Він зазначив, що Ісус, Марія і Йосиф вимушено стають біженцями, втікають зі своєї країни, бо Ірод хотів вбити Ісуса. Владика підкреслив, що ця втеча до Єгипту була для Святої Родини гірким і болючим досвідом, адже втікаючи до чужої країни, вони пережили різні небезпеки, труднощі та незручності. Відтак повертаються з Єгипту до Назарету, де Йосиф і Марія в поті чола мусять здобувати для себе хліб насушний, і їм в усьому допомагає також Ісус. Все це, за словами владики, «відкриває для нас таїнство приходу на землю Божого Сина, де Ісус – це Господь з нами, Який переживає разом з нами нашу земну мандрівку». Коли ми віруємо в Ісуса Христа і з’єднані з Ним, ми продовжуємо те саме діло спасіння, яке звершив Ісус Христос. Ми входимо у таїнство Його спасіння і беремо у ньому участь, адже часто і ми у нашому житті переживаємо те, що переживали Ісус Христос і Свята Родина. «І ми є емігрантами, які вийшли з нашої країни, у чужій країні змушені заробляти хліб насушний, переживаючи різні проблеми і тривоги», – наголосив архиєрей.

Владика Діонісій у своїй проповіді закликав до призадуми над нашими родинами, запрошуючи водночас до молитви за родини і сім’ї, які сьогодні переживають великі виклики і труднощі, зокрема через політичну ситуацію в країні, що змушує мігрувати батька або матір в чужий край. Щоб зберегти єдність і цілісність родини, за словами архиєрея, потрібно ці труднощі переживати саме у єдності з Ісусом Христом, саме у Ньому черпати сили, щоб зберегти подружню вірність. Проповідник підкреслив, що «тепер є велика спокуса розірвання сім’ї, адже ми перебуваємо далеко одні від одних, далеко від своїх дітей». Владика Діонісій закликав не піддаватися цій спокусі роз’єднання сім’ї, але «з’єднатися ще глибше і вірніше з Ісусом Христом».