Владика Діонісій (Ляхович): «Вода символізує смерть старої людини»
  • Втр, 19/01/2016 - 11:40

В українській парафії Свв. Сергія і Вакха у навечір’я святого Богоявлення Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович) очолив Вечірню з Літургією Св. Василія Великого та Велике Повечір’я з Литією. У проповіді з нагоди навечір’я великого Господського свята Архиєрей підкреслив, що особливістю Вечірні з Літургією цього дня є велика кількість читань Старого Завіту: про сотворення світу, Мойсея та вихід ізраїльського народу, Іллю та Єлисея та ін. Багато є читань також з книги пророцтв Ісаї. Спільним елементом цих всіх читань є згадка про воду. У сотворенні чуємо, що Дух ширяв над водами, в історії життя Мойсея слухаємо про перехід через море та осолодження вод Мери, з життя Іллі та Єлисея дізнаємося про їхній чудесний перехід Йордану, спалення вогнем жертви, залитої водою, оздоровлення Наамана, обмитого у водах Йордану, і т.д.

Владика Діонісій, коментуючи паремії (читання) дня, звернув увагу, що пророк Ісая провіщає Боже милосердя, кажучи, що навіть якщо рідна матір забуде своє немовля, Бог ніколи не забуде своє творіння. А Апостол Павло віднаходить зв’язок між Старим і Новим Завітом, говорячи що сам він одночасно і під законом, і без закону, але у Христі і для Христа. А тим зв’язком двох Завітів чи тим переходом є сам Йоан Хреститель, до якого приходить Христос, щоб хреститися.

Далі Архиєрей звернув увагу на значення води, яку освячуємо у дні Богоявленських святкувань. «Вода має велике значення у житті людини, без неї людина не може довго жити. Вода символізує смерть старої людини – людини самолюбної, тієї, яка дбає тільки про себе, яка тільки шукає слави, багатства, насолоди земської. Саме ту людину потрібно потопити. Покаяння – відвернення від старої самолюбної людини, щоб навернутися до любові, до людини, яка має брата і сестру, якій відкривається небо і яка чує голос Отця», – сказав Владика. Нова людина народжується у Хрещенні, тоді ж ми і отримуємо право називати Бога Отцем, підкреслив Архиєрей.

У святі Богоявлення святкуємо перехід: перехід через Червоне море, через Йордан, перехід від старої до нової людини, зазначив в кінці слова Владика Діонісій та побажав вірним, щоб Боже явління стало для кожного з них празником просвічення та духовного розуміння того, що Господь посилає у житті.