Владика Діонісій освятив у місті Севілья (Іспанія) відновлений собор, який відтепер служитиме місцевій громаді УГКЦ
  • Пон, 10/11/2014 - 18:42

У неділю, 9 листопада 2014 р., у місті Севілья (Іспанія) відбулося посвячення відновленого собору на честь святого великомученика Димитрія, який відтепер служитиме місцевій громаді УГКЦ з правом подальшого його викупу. Цей старовинний просторий храм належить місцевому згромадженню римо-католицьких сестер (Congregación de Hermanas  de María Reparadora), який через невикористання був понад десять років зачиненим, а відповідно і десакралізованим.

Обряд посвячення звершив Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор. Церемонієром урочистих богослужінь був о. Богдан Гнатів, сотрудник Архикатедрального Собору св. Юра у Львові. У вівтар вкладено мощі св. великомученика Димитрія, які за старанням Владики Іринея Білика з Риму привіз Владика Діонісій.

Архієрейську Божественну Літургію Владика Діонісій очолив у співслужінні із о. Дмитром Савчуком, капеланом громади Севільї, о. Святославом Миронюком, о. Юрієм Бартком та о. Мануелем  Портільо, відповідальним за душпастирство мігрантів в Дієцезії Севільї.

Під час проповіді Апостольський Візитатор наголосив на велике значення посвячення колишнього десакралізованого храму де відтепер українці, вірні УГКЦ, матимуть свій острівець і просторий храм, остаточно відновлений і пристосований до Східного Обряду, включно з повним іконостасом. «Храм ­ це тінь Пресвятої Трійці, де вірні підносяться до Бога, а небо знижується до людей, де люди моляться зі «всіма блаженними силами» і співають разом з херувимами. Це священне місце, де вірні приносять свою жертву у виді хліба і вина і його жертвують Богові. Господь приймає цю жертву від людей і у цій жертві подає Себе, своє тіло і свою кров, на відпущення гріхів і на життя вічне. У цьому храмі ми можемо стати перед Богом і перед ним розкрити своє серце зі всіма його скорботами і радостями, співаючи «Господи помилуй», «Подай Господи», «Тобі Господи», віддаючи своє життя і, приймаючи Божественну поживу, яка нам дає життя вічне.  Це час коли на нас і на освячені дари сходить Святий Дух, і освячує нас разом зі святими дарами, роблячи нас народом Божим і Тілом Христовим; Його святою, соборною і апостольською Церквою», - наголосив Владика Діонісій.

На завершення Архієрей висловив подяку о. Дмитру за вкладену працю, відзначаючи також і його відвагу, який у часи економічної кризи зважився на віднову цього храму і рівночасно на побудову нового храму у місті Уельва. 

При кінці Літургії о. Мануель Портільо привітав архієрея, священиків і вірних від імені Архієпископа Севільї Дон Хосе Асенхо Пелеґріна (D. JuanJosé AsenjoPelegrina), а вірні склали подяки для о. Дмитра і вітали його з іменинами і днем народження. Згодом Владика Діонісій мирував і благословив усіх присутніх.

Із розповіді вірних:

10 років тому отець Дмитро з невеличкою групою парафіян шукали місце, щоб створити українську церкву. Ту церковцю, яка мала б стати для нас всіх святим місцем, де можна б було забути про буденне життя і щоденні турботи, де можна б було щиро молитися і дякувати Богу за всі ці блага, які ми маємо. Церкву яка б стала острівцем Української культури і споріднених душ.

І ця маленька церква святого Дмитрія Солунського, яку так старанно засновували і леліяли немов свою дитину, зросла у велику парафіяльну громаду, яка з допомогою священика і парафіян  зросла, укріпилась вірою та збагатилась любов'ю до Бога і стала тим найбільшим нашим досягненням.

Особлива подяка Владиці Діонісію за те, що розділив з нами це свято, освятив престіл, іконостас, дав нам добрі настанови, скріплюючи Божим Словом!

Кланяємося низько о. Дмитру  за ту повсякденну працю, яка  переросла у великі здобутки.Бажаємо вам доброго здоров'я, щастя в родинному житті і всіх Господніх благ.