Владика Діонісій перебуває з черговим душпастирським візитом в Іспанії, відвідуючи громади УГКЦ міст Барселони та Тараґони
  • Втр, 07/04/2015 - 11:58

З 4 по 8 квітня 2015 р., Владика Діонісій перебуває з черговим душпастирським візитом в Іспанії. Апостольський візитатор цими днями відвідав громаду УГКЦ м. Барселони, яка діє при місцевому храмі Отців Редемптористів та громаду м. Тараґони. Продовжиться візит відвідинами української персональної  парафії м. Барселони імені св. Свщ. Йосаффата, що діє при храмі св. Моніки. 

 

Барселона

Розпочався візит 4 квітня в Лазареву суботу. У цей день у Храмі Богородиці Неустанної Помочі, що  при монастирі Отців Редемптористів Апостольський візитатор о 16-ій годині відслужив Божественну Літургію. Також і в Квітну Неділю о годині 8:30 Архієрей очолив недільне богослужіння.

У місті Барселоні, яке є одним серед перших за чисельністю українських іммігрантів в Іспанії вже багато років діють дві громади УГКЦ: храм української персональної парафії св. Моніки, що на вулиці Рамбла та храм Богородиці Неустанної Помочі Отців Редемптористів, що на вулиці Балмес.

Від березня ц.р. душпастирем для українців у храмі Богородиці Неустанної Помочі є о. Володимир Сабат, ЧНІ. До цього часу це служіння здійснював о. Іван Левицький, ЧНІ, який нещодавно був обраний вікарієм Провінції Чину Редемптористів в Україні.

В суботу після Літургії відбулось посвячення чаші та Парастас (Сорокоусти), а в неділю - посвячення лози та театралізована Хресна дорога, яку майстерно представили вірні з громади.

Слід відзначити, що в громаді відчутна активна присутність дітей, які беруть участь у Божественній Літургії, співаючи деякі її частини. А з нагоди відвідин Апостольського візитатора саме ці найменші від імені громади привітали Архієрея хлібом - сіллю та трояндами.

 

Тараґона

Цього ж дня о 16-ій годині Апостольський Візитатор відслужив Архієрейську Божественну Літургію у храмі св. Апостола Павла у м. Тараґона, яке розташоване110 км на захід від Барселони. Про це місто Апостол Павло згадує два рази у своїх листах. Апостол Народів наміряв сюди заїхати, а  місцеві жителі та деякі науковці стверджуюють, що він таки навідався до цього старовинного міста римської колонії. Місцеву чисельну громаду УГКЦ, яка налічує понад 150 вірних, обслуговує о. Володимир Сабат, ЧНІ.

Перед початком Літургії о. Володимир та діти привітали Апостольського Візитатора з хлібом - сіллю та квітами.

При кінці Літургії відбувся чин освячення верби і посвячення карети швидкої допомоги, яку тамтешні українці придбали для потреб України.

Проповіді Апостольського Візитатора торкалися таїнства страждання, смерті і воскресіння Ісуса Христа, в якому через Хрещення бере участь кожний християнин. «Ісус Христос пережив на собі усі людські болі і дійшов до самих брам пекла, щоб звідтіль вирвати людину і дарувати їй життя вічне. Ісус долає смерть і воскресає після того, коли віддає свого Духа в руки Небесного Отця. Так само і ми воскресаємо тоді, коли єднаємо наше життя у Христі Ісусі, бо лише в самих собі не зможемо мати життя вічного. У замкнутості у нас самих є «ніщо» - смерть. У з’єднанні з Господом, Христове воскресіння є нашим воскресінням», - відзначив проповідник.