Владика Діонісій здійснив душпастирський візит до італійського Прато з нагоди 15-річчя заснування церковної громади
  • Срд, 11/10/2017 - 12:54

Дослівно “прато” з італійської мови означає “галявина”. Це слово, напевно, нагадує нам про Україну, про українські села, однак, ми є тут, в італійському Прато.

Такими словами розпочав проповідницьке слово владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії, під час Архиєрейської Божественної Літургії 8 жовтня в храмі Покрову Пресвятої Богородиці, що в м. Прато (Італія).

Додамо, цього року ця громада святкує 15-річчя свого заснування.

“Мушу визнати, що мені досі було важко виголошувати проповідь з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, - вів далі проповідник. - Однак, я молитовно попросив світла Святого Духа, щоб міг говорити від імені Бога, від імені Богородиці, а не від свого імені”. Єпископ пригадав зміст свята, яке за його словами, бере свій початок, ще, коли араби, оточили місто Царгород. Проте військо від нього відступило, тому що з допомогою прийшла Пресвята Богородиця, яка захистила місто своїм омофором, тобто хусткою, чи покровом.

“У той час в Константинополі, як розповідає нам церковна традиція, святий Андрій Юродивий під час молитви у храмі, піднявши очі до неба, побачив що Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами і сонмом святих, ступає повітрям над вірними, що молитовно благали про заступництво перед ворогами, які напали на місто. Богородиця молилася довгий час, а потім підійшла до престолу, зняла з себе сяюче покривало, яке носила на своїй голові, й розпростерла його над молільниками. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано”, - вів він далі.

На переконання владики Діонісія, кожне богородичне свято розкриває нам одну з чеснот Богородиці (богоматеринство, дівство, чистоту). А свято Покрови урочисто вшановує її заступництво. “Це свято найкраще виявляє духовне материнство Марії, зокрема її молитовне заступництво, любов і опіку над нами. Добра мати завжди переживає за своїх дітей…”, - зазначив він.  

Проповідник пригадав, що свято Покрови – є національним і патріотичним святом в Україні. Бо, як відомо, вже Ярослав Мудрий в 1037 році віддав Україну під Покров Матері Божої. Подібно, запорізькі козаки мали церкву Покрову Пресвятої Богородиці.

“Дорогі, нехай цей 15-літній ювілей нашої громади в Прато стане справжньою нагодою, щоби Божа благодать зійшла на нас, а Богородиця супроводжувала нас, як мама, як “незахідна зоря” в наших життєвих дорогах”,  - побажав владика Діонізій вірянам.

Як розповів о. Володимир Волошин, настоятель парафії, Пасторальний координатор для українців в Італії, громада була заснована в 2002 році і вона налічує близько п'ятдесят прихожан. “Візит владики до кожної української громади є нагодою для укріплення нашого церковного тіла в Італії. Цей візит є важливим моментом для життя громади, її утвердження тут”, - прокоментував священик.