Владика Дмитро Григорак про початок Синоду: «Це родинна зустріч між братами-єпископами»
  • Чтв, 07/07/2022 - 11:48

Це доволі радісна зустріч. Владики приїжджають, кожен бачить один одного, ніби вперше, і відразу запитує: «Як ти? Як у тебе справи? Як там в Україні?» Справді, радіємо один одним та тим, що можемо бути разом. Такими словами ділиться владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, зустрічаючись зі своїми співбратами у єпископстві напередодні початку Синоду Єпископів УГКЦ у Перемишлі (Польща).

Сьогодні, 6 липня 2022 року, Молебнем до Святого Духа та здійсненням присяги розпочинається Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2022 року. Місцем проведення стала римо-католицька Вища духовна семінарія у м. Перемишлі (Польща).

Основні завдання Синоду Єпископів

«Найперше Синод патріаршого рівня є надзвичайно важливою подією для нашої Церкви, що є помісною та глобальною водночас. Це момент єдності нашої Церкви і саме тому він має незамінне значення для її теперішнього і майбутнього». Владика підкреслює, що Українська Греко-Католицька Церква розповсюджена по всьому світі і тому є різноманітною. Кожна єпархія має свої особливості, – у Європі є свої виклики, в Америці – щось інше, а у Бразилії та Австралії – ще інше. «Одним із завдань Синоду патріаршого рівня є якраз побудова єдності у різноманітності. Саме тому зібрання владик відбувається щороку», – продовжує владика Дмитро.

Розповідаючи про основні завдання Синоду, єпископ наголошує: «Кожен Синод Єпископів накреслює певні віхи майбутнього розвитку нашої Церкви. Синод дає імпульс на наступний рік, а інколи й на кілька років. І очевидно, він відповідає на актуальні виклики часу, які щоразу виникають перед церковною спільнотою».

Особливості цьогорічного Синоду

Водночас теперішній Синод має особливе значення. Адже попередні два роки зібрання єпископів відбувалося онлайн і тому були свої відмінності. «Надзвичайно важливим під час Синоду є живе спілкування між єпископами, ця братня зустріч, а я би навіть сказав, родинна. Це зустріч між братами-єпископами», – відзначає єпарх Бучацький.

«І зрештою, цей Синод Єпископів відбувається під час війни. Із перших днів наша Церква відреагувала на цей виклик. Усі єпархії нашої Церкви приймали переселенців та біженців, збирали і продовжують збирати гуманітарну допомогу для України, будують контакти між собою задля ефективної взаємодопомоги. На цьому Синоді ми збираємося також і для того, щоб ще більше налагодити контакти між собою задля конкретизації взаємодопомоги», – каже владика Дмитро Григорак.

Основна тема Синоду – синодальність

Темою цьогорічного Синоду є «Синодальність і сопричастя: досвід УГКЦ». Владика підкреслює, що це загальна тема усієї Католицької Церкви. І, за його словами, існують різні бачення та розуміння. «Варто зазначити, що синодальність є виявом природи нашої Східної Церкви. Раз на кілька років ми збираємося на Собори, на яких представлений голос усієї Церкви. Собор має дорадчий голос для Синоду, а Синод вже приймає рішення, які стають обов’язковими для усієї нашої Церкви. У цьому якраз полягає ця єдність – твориться спільне тіло, яке є дуже різноманітним. Наше завдання відтак полягає поєднати, а не нівелювати особливості та обличчя кожної нашої єпархії. Ми покликані утверджувати єпархії у їхній самобутності та її розвивати. Адже Церква є іконою Пресвятої Трійці. І наша Церква у цьому є показовою: кожна наша єпархія, – чи то віддалена від України, чи в Україні, – має своє лице, є самобутньою і неповторною, але водночас творить нерозривну єдність усієї глобальної Української Греко-Католицької Церкви та єдність із усією Католицькою Церквою», – мовить владика.

Очікування від Синоду владики Дмитра

Відповідаючи на запитання про очікування від цьогорічного Синоду Єпископів, владика Дмитро Григорак каже, що очікує відповідей на питання, що хвилюють сьогодні нас усіх. А їх насправді є багато. «Також очікую, щоби рішення, прийняті на Синоді, дійшли до кожної нашої парафії і до розуму і серця кожного нашого священника і мирянина. Це дуже важлива річ! Це є той момент, який не завжди спрацьовує у нашій Церкві в повній мірі. Дуже важливо, щоби все, що буде тут сказано і вирішено, почула уся наша глобальна Церква і в Україні, і в Австралії, і в Аргентині та Бразилії».

Наприкінці єпископ висловив слова вдячності усіх причетним до організації цьогорічної зустрічі: «Дякуємо цій римо-католицькій семінарії, що нас прихистила. По-братньому надала нам місце для проживання та зібрання. І хоч ми тільки приїхали, вже відчуваємо прихильне та гарне ставлення. Окрема подяка і владиці Євгенові за його жертовність і труди, що взяв на себе відповідальність за організацію Синоду».

«Знаю, що Дух Святий буде діяти на нашому Синоді, і Бог нам підкаже, як нам рухатися далі у цьому нашому місійному поході. Цей же час війни, коли наш Блаженніший Святослав щодня ділиться своїм повідомленням із роздумами та відповідями на питання, що хвилюють кожного, виявив усі наші як слабкі, так і сильні сторони як Церкви, так і народу і держави. Тому це є нагодою для праці над цими викликами. Йдеться не про їхнє уникнення, але про працю над ними, про їхнє вирішення. Це можливість для нашого подальшого зросту», – підкреслив на завершення владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький.