Владика Дмитро Григорак: війну може перемогти тільки той, хто має сильну віру
  • Пон, 08/08/2016 - 09:25

Сьогодні, 7 серпня, Владика Дмитро (Григорак), ЧСВВ, знову побував на «Лемківській Ватрі», проте цього разу очолив Архиєрейську Літургію з нагоди ХVІІ Всеукраїнського фестивалю «Дзвони Лемківщини» в урочищі Бичова неподалік міста Монастириська.

Як зазначалося скоріше, 6 серпня Єпископ Бучацький УГКЦ благословив відкриття фестивалю та молився молебень.

На Ватряному полі при каплиці Св. Івана Хрестителя зібралося близько 2 тис. осіб, для спільної Божественної Літугії. Також, у співслужінні із Владикою Дмитром, взяли участь 6 священиків, одним з яких був о. Петро Жук – ректор Київської Трьохсвятительської Семінарії, що представляв Блаженнішого Святослава (Шевчука), який не зміг взяти участь у цьогорічних святкуваннях. Із привітальним словом архиєрею, яке передувало Літургії, звернувся священик-лемко о. Анатолій Дуда-Квасняк. Літургію співав місцевий хор парафії Воздвиження Чесного Хреста Господнього м. Монастириська.

У часі проповіді Владика Дмитро наголосив на важливості лемків та лемківської культури, яка є невід’ємним елементом України.

«Боже слово, не є людським! Коли промовляє Бог за цим обов’язково стоїть якась дія. В історії існували набагато більші та потужніші нації, навіть набагато багатші культури, ніж лемки-українці, проте зараз від них залишились лиш манускрипти і каміння. Куди подівалися ці гіганти і чому вони відійшли у давнину? Відповідь є надзвичайно простою, вони занехали віру у Єдиного Бога. Сьогодні Бог промовляє до нас «Будьте», «Будьте лемки-українці», проте нам вирішувати чи взяти участь у цьому творчому слові буття, а найкраще ми можемо це зробити через віру та святість життя. Рівно ж ці прості речі ми бачимо у сьогоднішній ситуації рідної України, коли наші хлопці обороняють нас від ворога зі сходу не стільки зброєю, скільки силою духа, а ми допомагаємо їм своєю молитвою. Тому війну може перемогти тільки той, хто має сильну віру. Сьогодні Бог хоче, щоб ми були собою, щоб ми були християнами та людьми, щоб ми були лемками і українцями, а не карикатурами спотвореними гріхами», - наголосив Владика Дмитро у недільній проповіді.

На завершення Архиєрейської Божественної Літургії, було висловлено слова подяки і привітання від вірних із різних куточків світу: Австралії, Америки, Польщі. Однією із кульмінаційних точок теж стала спільна молитва частини Панахиди за всіх воїнів, які загинули у зоні АТО, зокрема поіменно були згадані лемки, які теж поклали своє життя за волю України.

Андрій Шестак

студент Папського Університету Святого Хреста