Владика Дмитро Григорак закликав політиків культивували вічні християнські цінності
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

 «Церква не бере участі у політиці, але і не є байдужою до того, що відбувається у державі», – заявив Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ під час круглого столу за участю представників політичних сих. Зустріч відбулася у середу, 26 вересня, в Управлінні Бучацької єпархії УГКЦ. Як планувалося заздалегідь, захід мав на меті у невимушеній, доброзичливій атмосфері зібрати за круглим столом кандидатів у народні депутати України і представників майбутніх політсил локального рівня від виборчих округів, що знаходяться на єпархіальних теренах.

 

Зустріч у такому форматі ініціював єпархіальний осередок руху «За життя» в період найбільшого розпалу політичної агітації. Нагадаємо, що незабаром мають відбутися парламентські вибори, котрі проводитимуться за змішаною системою, тобто одна половина депутатів обиратиметься за партійними списками, а другу половину складуть депутати, котрих обрали за мажоритарними округами, де виборці можуть віддати свій голос за одного з-поміж кількох кандидатів у народні депутати Верховної Ради України.

 

Під час круглого столу в Чорткові було обговорено чимало актуальних проблем політичної та суспільно-релігійної тематики. Однак усі виступи та дискусії об’єднала одна тема: «Політика, особиста мораль та питання життя і смерті українського народу».

 

Відкрив круглий стіл владика Дмитро молитвою. Відтак єпископ подякував політикам за небайдужість до теми заходу й обґрунтував, чому саме церковна структура проводить таку зустріч. «Нам важливо, щоб Ви культивували вічні християнські цінності, а не тільки загальнолюдські, і твердо на них стояли», – наголосив владика. Далі єпископ сказав, що «депутати мали би захищати людське життя від зачаття», підтримуючи таким чином офіційну позицію УГКЦ у цьому питанні й докладаючи зусиль, аби протидіяти абортам.

 

Після владики до присутніх звернувся львівський науковець – доктор філософії Петро Гусак, викладач УКУ, котрий у своїх публікаціях та виступах закликає шанувати християнські цінності, особливо право людини на життя ще в лоні матері. Саме про це, а також про особисту моральність політика, про негативні суспільні явища: корупцію, алкоголізм, «вільну любов», про відсутність ціннісних орієнтирів чоловік розповідав учасникам круглого столу, ілюструючи розповідь життєвими прикладами. Петро Гусак зауважив, що часто спотворена особиста мораль проектується на загальнолюдську мораль, від чого – фатальні наслідки.    

         

Після виступів зустріч продовжилась у формі дискусії та запитань до духовенства.

 

На «релігійно-політичних дебатах» були присутні представники курії Бучацької єпархії, голова та активісти єпархіального осередку руху «За життя». Щодо політиків, то не всі кандидати у народні депутати Верховної Ради України зустрілись за круглим столом. Дехто на зустріч делегував своїх представників.

 

Віталій Затильний, прес-служба Бучацької єпархії